miércoles, 24 de diciembre de 2014

FEM NADAL A L’EIXAMPLE

L’enllumenat de la Gran Via, en el tram entre els carrers Bailèn i Muntaner, dissenyat per l’Estudi Emiliana Design en motiu del concurs Encén el Nadal.


Aquesta segurament serà l’última entrada que faci al meu bloc aquest 2014, per això m’agradaria desitjar-vos un bon Nadal a tots i una excel·lent entrada d’any, a més aprofito per comunicar-vos les múltiples activitats que fan les entitats i els equipaments del districte de l’Eixample durant aquestes festes.

Com cada any, la tradicional Fira de Reis s’instal·la a la Gran Via, al tram entre Rocafort i Muntaner, fins al 6 de gener. Enguany, en aquest mercat nadalenc hi trobareu més de 270 parades dedicades a joguines, i tota mena d’objectes per regalar. Aquesta, però, no és l’única fira destacada que s’organitza a l’Eixample durant les festes, la Fira de Nadal de la Sagrada Família, que va acabar el passat dimarts dia 23, també és un punt de trobada per comprar regals aquest Nadal. Aquest mercat va néixer als anys seixanta i s'ha convertit en una de les fires nadalenques de més tradició de l'Eixample per anar a comprar figures pessebrístiques.

Un altre de les activitats més destacades i aclamades per fer al districte durant aquestes festes és la pista de patinatge sobre gel de plaça Catalunya, que estarà fins a l’11 de gener, i per dotzè any consecutiu, la “Mostra de Jocs i Joguines de l´Eixample: Juga i tria omple el Centre Cívic Fort Pienc” també se celebrarà fins el dia 30 de desembre amb una gran varietat de jocs i joguines, que permetran descobrir, jugar, experimentar i provar les novetats del mercat en previsió a les properes adquisicions nadalenques. A més, l'Escola Ferran Sunyer i Escola Mallorca del districte de l'Eixample obriran les seves portes per acollir els infants, nois i noies i joves que vulguin participar en les activitats de dinamització educativa que s'hi organitzen.

Aquestes i moltes altres activitats que trobareu anunciades al web del districte se celebraran aquest Nadal i són el reflex que l’Eixample té una intensa activitat econòmica, comercial i cultural. Per això, m’agradaria que aprofitéssim aquestes festes per fer comerç de barri, i donar suport als petits i mitjans comerciants que se situen al districte.

Ja per acabar m’agradaria felicitar als guanyadors d’Encén el Nadal, el concurs de disseny d’enllumenat nadalenc dels carrers Gran Via i Aragó pels seus dissenys i destacar l’enllumenat del Passeig de Gràcia que estrena llums aquest any inspirats en els arcs catenaris modernistes d’Antoni Gaudí.

Bon Nadal, bones festes i bona entrada d'any a tothom.


Els arcs catenaris modernistes d’Antoni Gaudí que enllumenen el Passeig de Gràcia.

viernes, 19 de diciembre de 2014

DOS ANYS DEL CENTENARI DE L’ESCOLA PIA DE DIPUTACIÓ

         A l'acte de celebració dels 100 anys de l'Escola Pia de Diputació el passat 24 de novembre de 2012.


Fa un parell de dies que vaig rescatar aquesta fotografia de l'acte de celebració dels 100 anys de l'Escola Pia de Diputació. D'aquest acte ja fa gairebé dos anys, per això m’agradaria fer-li homenatge amb aquest post i explicar de forma resumida la seva història com a escola arrelada a la nostra ciutat.

Durant la Setmana Tràgica (juliol 1909), es va incendiar l’Escola Pia de Sant Antoni i els seus alumnes quedaren sense aules. Els escolapis llogaren locals a Passeig de Gràcia número 7 i 5 a fi que els nens i joves no perdessin el curs. El que havia de ser temporal es transformà en definitiu. En 1912 es comprà la casa número 277 del carrer de la Diputació i naixia el Col·legi de Nostra Senyora de l’Escola Pia. 

Des d’aleshores aquest centre ha format a nois i noies de la ciutat, evolucionant i creixent fins a consolidar-se com a escola referent a Barcelona.  El centre se situa a una antiga casa de veïns adaptada a la funció escolar i avui en dia ofereix estudis d'Ensenyament Secundari Obligatori (ESO), de Batxillerat en les modalitats d'Arts (Arts Escèniques i Arts Plàstiques) Ciències i Tecnologia i Humanitats i Ciències Socials i Formació Professional.

Per les seves aules han passat personalitats com Sakya Tashi Ling, Superior del Monestir Budista del Garraf, l’escriptor Josep Maria Espinàs, el catedràtic d’Economia Arcadi Oliveres, el Prior de Poblet, Pare Lluc Torcal, o el científic i escolapi Ramon Maria Nogués, per citar-ne alguns.

L’Escola Pia de Diputació i totes les altres escoles de Barcelona tenen un repte cabdal: seguir estant al servei de la societat. El repte d'adaptar-se als canvis profunds del nostre temps mantenint l’objectiu principal: esdevenir un servei perquè els infants, nois i noies i joves de la nostra ciutat tinguin una educació que els permeti assolir l’èxit professional i de vida l’endemà. És per això, que des d’Unió estem i seguirem donant suport a les escoles i treballant d’una manera eficient i creativa que permeti donar resposta als reptes de l'escola del segle XXI.

viernes, 12 de diciembre de 2014

L’INTERIOR D’ILLA ANAÏS NAPOLEÓN

El districte de l’Eixample és un dels més poblats de Barcelona, un districte amb una intensa activitat econòmica, comercial, cultural i turística. És un bon lloc per viure, per la seva centralitat, la seva connectivitat i la seva varietat i qualitat de serveis tant públics com privats. Tot i així, també hem de constatar que és un districte dens, per això cal crear més espais verds i llocs on els veïns es puguin trobar i fer vida de barri. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona fa temps que està duent a terme el projecte de renaturalització del districte a través de la creació de nous espais verds.

Actualment, hi ha 45 interiors d’illa oberts als veïns i a les veïnes i al barri de Fort Pienc se n’inaugurarà un al mes de febrer: el d’Anaïs Napoleón, un interior d’illa que portarà el nom d’aquesta fotògrafa per recordar la seva memòria. Aquest és el 46è del districte de l’Eixample i l’accés estarà al carrer de la Marina, 155.



Divendres passat vaig anar a veure com anaven les obres i aquest espai serà ben singular perquè s’han distribuït els serveis en diverses estances fictícies com si es tractés d’un pis de l’Eixample. A l’entrada del recinte, en el rebedor fictici, s’hi instal·laran diversos plafons explicatius en memòria d’Anaïs Napoleón. Les habitacions seran els tres espais de joc: el sorral, el parc per a infants de 0 a 5 anys i el d’infants de 6 a 12 anys. La cuina es convertirà en l’espai de descans, amb seients i taules, i la pretesa terrassa del pis serà, en la pràctica, una zona per fer activitats a l’aire lliure.



Aquest nou concepte d’interior d’illa és molt positiu ja que s’ha buscat un sistema diferent de disseny, donant singularitat i buscant un paral·lelisme amb la significació de l’Eixample per donar un relat a aquesta actuació urbanística. A més, no tenir tots els interiors d’illa similars fa que la gent pugui conèixer d’altres més llunyans i que alhora hi hagi una identificació més directa dels veïns amb el seu interior d’illa. També volem dotar a aquests espais dels avantatges que ens aporten les noves tecnologies, per tant l’interior d’illa d’Anaïs Napoleón estarà dotat de tecnologies smart, com llums LEDs i xarxa wifi.

Des d’Unió seguim treballant perquè aquest projecte de renaturalització al districte de l’Eixample sigui possible per això ja hem acordat posar en marxa un nou interior d’illa al carrer Còrsega 195-197, que es preveu que s’obrirà al públic a l’estiu de 2015. La proposta contempla desdibuixar el límit marcat per les mitgeres. Així que la urbanització se separarà de les parets creant un coixí i treballant amb la topografia de l’espai, que actualment és molt plana, per a reduir bona part de la visió de l’alçada de les mitgeres i modificar la percepció del límit quadrat que l’envolta. És a dir, es crearà una elevació del terreny en la part del fons de l’interior d’illa. La nova urbanització protegirà les vistes creuades creant un espai més íntim, no tan exposat als veïns tant en una direcció com en l’altra, i utilitzar l’arbrat per fer-ho mantenint l’objectiu general de zona verda tova. El projecte contempla que l’espai sigui un jardí públic majoritàriament verd i drenant, exceptuant els camins que seran de formigó imprès o texturitzat. A més, l’espai comptarà amb dues àrees infantils en una zona amb sorra garbellada: una per a nens menors de 6 anys i una altra per a major de 6 anys. Aquesta darrera amb cordes d’escalada i ponts-cordes.


viernes, 5 de diciembre de 2014

PARLEM SOBRE... EL BARRI DE LA SAGRADA FAMÍLIA

La setmana passada vaig tindre l’oportunitat de conèixer a fons dos projectes de caràcter social i educatiu del barri de la Sagrada Família, un barri que té un dinamisme social molt rellevant, així com una ferma voluntat per construir comunitat.

El primer projecte que vaig poder visitar és el que impulsa l'Institut Municipal d'Educació (IMEB) "Suport a la Lectura " a l’espai de la Fundació Catalunya -la Pedrera a la Sagrada Família, projecte que s'ha treballat amb 5 escoles del barri, de Forpienc i la dreta de l'Eixample que atén a 120 nens i nenes de 8 i 9 anys, a través de professionals i voluntaris.

Inici de la sessió de formació a famílies del projecte de 'Suport a la Lectura' al barri de la Sagrada Família

El segon que vaig conèixer és el
 projecte VINCLES impulsat pel Pla Comunitari Sagrada Família que té l'objectiu de treballar amb persones grans autònomes que viuen o se senten soles per tal d’acompanyar-les en el procés de refer ponts de socialització . Aquest és un projecte potent de prevenció social que treballa amb professionals, voluntaris i entitats del barri, amb col·laboració també d'equipaments públics com la biblioteca, el CAP, el Centre Cívic o el Casal de Gent Gran. A VINCLES es desenvolupa un excel·lent treball grupal i individual que amb un notable èxit ha aconseguit que 14 participants hagin recuperat o enfortit la seva socialització i millorat la seva qualitat de vida.

Finalment, voldria comentar que en els pròxims dies posarem en marxa el grup de treball amb veïns i entitats que debatrà, proposarà i avaluarà mesures que l'Ajuntament liderarà per gestionar la complexitat entorn del temple de la Sagrada Família, icona de ciutat però alhora espai sotmès a molta pressió fruit de l'increment del nombre de visitants que ha tingut els últims anys.

El primer any del meu mandat com a regidor de l'Eixample, vam impulsar un seguit de mesures per gestionar més eficaçment l'espai públic al voltant d’aquest temple que dóna nom al barri, aquestes mesures van tenir efectes beneficiosos , però el nombre de visitants ha anat en augment i podem afirmar que les mesures aplicades ja no donen una resposta eficaç alhora de garantir un espai públic que pugui ser gaudit per visitants però també, i sobretot, pels veïns de l'entorn. És per això, que des de l'Ajuntament tornarem a plantejar noves mesures. Aquestes es treballaran buscant implicació i complicitat tant per part dels representants veïnals com pels representants de la junta constructora de la Sagrada Família, en ambdós casos tenim el compromís de la seva implicació i això és una extraordinària notícia.

Tot plegat podem afirmar que el barri té teixit veïnal i social i voluntat de treballar per vertebrar i enfortir la comunitat, fer barri i afrontar els problemes presents i futurs de forma participada.


martes, 2 de diciembre de 2014

BARCELONA MODEL UNITED NATIONS


 La Barcelona Model United Nations es va celebrar el 27 i 28 de novembre

Aquesta setmana voldria fer un post especial per parlar sobre la Barcelona Model United Nations (BCNMUN), una conferència internacional Model de les Nacions Unides (MUN) que se celebra anualment a la nostra ciutat. La setmana passada, un any més, Barcelona va acollir aquesta trobada amb el suport de la Regidoria d'Educació i Universitats.

Per aquells que no n’hagin sentit a parlar, Barcelona Model United Nations està organitzada per l'Escola Americana de Barcelona (ASB) en coordinació amb altres escoles internacionals a la ciutat i s'esforça per convertir-se en una conferència exemplar en valors i extraordinària en accions.

BCNMUN va tenir la seva sessió inaugural al novembre 2013 a causa de l'impuls d'un recent graduat, Bar Stern, un participant MUN molt pro-actiu, que va convèncer a diversos membres de la Comunitat de l'American School of Barcelona (ASB), especialment el Director de laMUN José Meuse, que aquest projecte era viable.

MUN faculta els estudiants participants, en afinar una gran varietat d'habilitats, incloent-hi la investigació de temes crucials
del món, parlar en públic, debat formal, grups de pressió, convertint-se en defensors de causes, el consens i la creació de xarxes amb els seus parells, per desenvolupar les llavors plantades per les seves experiències.

Aquesta és una excel·lent iniciativa de conscienciació que pretén ser un espai al què la població jove pugui exposar la seva visió en un retratar de la joventut solidària, els seus objectius, activitats, neguits... mitjançant els debats dels problemes reals i actuals en el qual els joves us comprometeu en els valors socials i solidaris per un món més equitatiu, més just on tothom tingui l’oportunitat de desenvolupar-se dignament.

Barcelona té un clar compromís amb la llibertat i la convivència i és avui una ciutat global i oberta al món. A la Carta de Ciutadania, carta de drets i deures aprovada el desembre de 2011, es fa referència a la ciutat com un espai col·lectiu que pertany als seus habitants, els quals tenen el dret a trobar les condicions per desenvolupar el seu projecte personal i la seva realització política, social i ecològica, la qual cosa comporta assumir també els deures de solidaritat. És una nova noció de ciutadania, amb una gran pluralitat de maneres de valorar i d’entendre la vida i la convivència que cal abordar en la seva complexitat. Els ciutadans i les ciutadanes són conscients que, per responsabilitat, han de tornar a la societat el que n’han rebut. Ciutadans i ciutadanes que, entre altres compromisos, com la lluita contra la pobresa, la defensa de la pau, el dret al desenvolupament cultural, l’educació i la igualtat de gènere i d’oportunitats de les persones amb discapacitats, han de crear aliances amb altres ciutadans i ciutadanes, ciutats, pobles i nacions.

viernes, 28 de noviembre de 2014

PROMOVEM LA CIÈNCIA I LA TECNOLOGIA A LES AULES




Us deixo l’entrevista que em va fer El Periódico amb motiu de la 19a Setmana de la Ciència, que va ser la setmana passada. La iniciativa compta amb el suport de la regidoria d’Educació o Universitats de l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona.

¿Quins són els objectius principals de la regidoria d’Educació i Universitats en el marc de la promoció i impuls de les vocacions científiques i tecnològiques entre l’alumnat de la ciutat de Barcelona?

Dins del pla d’actuació municipal 2012-2015, un dels eixos principals que estem desenvolupant des de la regidoria d’Educació i Universitats és la promoció i impuls, efectivament, de les vocacions científiques i tecnològiques entre l’alumnat de la ciutat per intentar despertar el seu interès per la ciència i la tecnologia, promoure aquest tipus de vocacions i aflorar el talent que, en aquest sentit, segur que tenen molts dels nois i noies de Barcelona. Per això, estem impulsant diferents iniciatives durant el mandat. Algunes ja han donat els seus primers fruits; altres les estem posant en marxa durant aquest inici de curs i altres es desenvoluparan durant l’actual curs escolar 2014-2015.

Amb relació als projectes que s’han posat en marxa aquest curs, ¿quins destacaria?
Vull destacar un acord de col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona, universitats de la ciutat, el Consorci d’Educació de Barcelona i The New York Academy of Science (Nova York, Estats Units), que ha permès iniciar aquest mes d’octubre en sis instituts de Barcelona el desenvolupament d’una iniciativa conjunta per promoure el que es coneix com a STEM (sigla de Science, Technology, Engineering and Mathematics) a les escoles de la nostra ciutat, amb l’objectiu de preparar els alumnes per als reptes i les situacions que es trobaran en el futur en la vida real i als llocs de treball. Aquest és un gran repte per a tots, ja que dins del marc de la Unió Europea, el 2020 haurem augmentat en 16 milions els llocs de treball altament qualificats i s’hauran reduït en 12 milions els llocs de treball per a treballadors poc qualificats, segons la CE. Per això és important l’impuls d’aquest tipus d’actuacions i altres que estem desenvolupant des del govern de la ciutat.

¿Quins més?

Estem treballant en l’organització d’una conferència d’àmbit internacional que tindrà lloc durant els primers mesos de l’any que ve. Servirà d’estímul i inspiració per al professorat i els agents educatius, i reunirà a Barcelona experts de diferents països del món que compartiran amb nosaltres algunes de les seves experiències més destacades, amb millors resultats i avaluacions en el camp de la investigació i la pràctica científica. Aquesta conferència ,servirà també per donar visibilitat a les noves maneres d’ensenyar i aprendre que, en aquest camp, s’estan desenvolupant actualment a Barcelona i Catalunya.

Respecte a les iniciatives desenvolupades durant aquest mandat, ¿quins voldria destacar?
Entre altres accions, a través del Programa de Cultura Científica de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (que depèn de la regidoria d’Educació i Universitats), estem posant a disposició dels centres educatius públics i concertats de la nostra ciutat, en qualitat d’impulsors o col·laboradors, diferents activitats i serveis municipals de tipus científic i tecnològic dirigides als alumnes. Entre altres exemples, podem destacar Escolab, la Mostra d’Investigació Jove, la Setmana Mundial del Cervell, el planetari municipal, el nou programa Petits Talents Científics (dirigit a l’alumnat de primària), etcètera. També hem d’afegir les activitats educatives que ofereixen entitats i institucions públiques i privades, agrupades al Consell de Coordinació Pedagògica, recollides al Programa d’Activitats Escolars per a aquest curs 2014-2015, que s’impulsa des de l’IMEB. Són diferents iniciatives que complementen les accions que en matèria de ciència es desenvolupen també des del Consorci d’Educació de Barcelona.

¿Podria ampliar algun detall més del nou programa municipal Petits Talents Científics?

És una iniciativa que vam iniciar el curs 2013-2014 des de l’IMEB i que vam desenvolupar amb la implicació de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Obra Social La Caixa i el Consorci d’Educació de Barcelona. Petits Talents Científics té com a objectiu fomentar, impulsar i promoure entre l’alumnat de primària de centres públics i concertats de la ciutat l’interès per la ciència, la tecnologia i la investigació mitjançant l’experimentació, la indagació i el descobriment en l’aprenentatge de les ciències. Un nou projecte que, entre altres coses, proporciona al professorat dels centres educatius participants una sèrie de recursos i orientacions pedagògiques per desenvolupar a l’aula, amb els alumnes, la pràctica experimental i la investigació. Durant aquest curs escolar tenim previst que hi participin uns 2.000 alumnes de primària de la ciutat, 80 professors i uns 50 centres educatius i, a final de curs, tindrà lloc el primer Premi Petits Talents Científics.

viernes, 21 de noviembre de 2014

AQUEST CURS 2014-2015 DEDIQUEM 11,5 MILIONS D’EUROS PER ATENDRE 19.700 AJUTS MENJADOR



Aquest curs podem anunciar una bona notícia: més recursos per atendre ajuts menjador pels nostres infants i joves en edat escolar i una coordinació extraordinàriament eficient entre les administracions responsables. El Consorci d’Educació de Barcelona, l’Institut Municipal de Serveis Socials de BCN, les direccions dels centres educatius i les AMPA gestores dels menjadors escolars, desenvolupen amb precisió la distribució i atenció a tots els infants que compleixen els requisits per rebre aquest ajut. La mala notícia és que tenim més infants que mai que reben ajuts menjador, situació que diu que la crisi social que ens impacta encara està lluny de superar-se, tot i els indicadors econòmics que indiquen una tímida millora.

Unió Democràtica de Catalunya ens mou un indiscutible compromís social. Per això estem treballant per fer més efectiu el compromís de la ciutat en l'atenció de les famílies que tenen més dificultats. Aquest mandat s'han destinat 23,74 milions d'euros per a ajuts individuals de menjador a alumnat de p3 a 4rt d'ESO, més recursos que mai a ajuts menjador per atendre més alumnat que mai.

Des d’Unió hem estat treballant per a què això sigui possible i aquest curs escolar s'han destinat a Barcelona en concepte d’ajuts individuals de menjador 11.540.765 euros, dels quals l’Ajuntament de Barcelona aporta 8.140.765 euros que suposen un 70,53 per cent del total, la partida econòmica més alta fins ara, per ajudar a cobrir totes les sol·licituds presentades per les famílies durant la matriculació i a l'inici de curs i que compleixen els requisits. Hem destinat 2.085.405 euros més que els curs escolar anterior i gràcies a aquestes noves aportacions, un total de 19.703 infants de la ciutat de centres públics o concertats compten amb algun tipus d’ajut a l’alimentació.

M’agradaria destacar el compromís social del govern municipal de la ciutat i la política social en matèria d'ajuts individual menjador durant tot el mandat i, especialment aquest curs escolar que ha tingut com a objectiu atendre a totes les famílies que compleixen els requisits de la convocatòria i des del primer dia de curs. Això s'ha fet a través de diversos àmbits de l'Ajuntament de Barcelona, especialment des dels serveis socials municipals, i amb un treball conjunt amb el Consorci d'Educació de Barcelona i els centres educatius públics i concertats de la ciutat.

És una bona noticia per a les famílies de la ciutat l'atorgament de més ajuts menjador que mai, amb la partida econòmica municipal més important que mai, però d'altra banda això significa també que moltes famílies encara ho estant passant molt malament, cosa que ens ha de motivar a no abaixar la guàrdia.

Per això, durant aquest mandat, hem incorporat com a novetats principals en matèria d'ajuts menjador atendre des de l'inici de curs a totes les famílies que complien els requisits; eliminat les llistes d'espera; augmentat la xifra destinada a ajuts extraordinari de menjador; impulsat un protocol de col·laboració des de l'Institut Municipal de Serveis Socials i el Consorci d'Educació de Barcelona i els centres educatius per atendre a les famílies amb més dificultats i, durant tots els cursos escolars, incrementat la dotació pressupostària municipal de manera clara per atendre les sol·licituds de les famílies que compleixen els requisits (poden optar a l’ajut les unitats familiars amb una renda anual no superior a l'indicador de renda de suficiència de Catalunya l’any 2013, calculat en funció del nombre de membres computables de la unitat familiar, 5.975,8 euros per càpita).

De la mateixa manera, si durant el curs es detecta situacions sobrevingudes i que un noi o noia requereix d'aquest tipus d'ajut, des de l'Ajuntament de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona estarem atents per poder-lo atendre.


viernes, 14 de noviembre de 2014

EL PROGRAMA "SUPORT A LA LECTURA" AJUDA A MILLORAR LA COMPRENSIÓ LECTORA I AFAVORIR L'ÈXIT ESCOLAR

Aquesta setmana m’agradaria parlar sobre el programa “Suport a la Lectura” que impulsem des l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració dels districtes de l’Eixample, Sants-Montjuïc i Nou Barris es desenvolupa aquest curs amb el suport del Consorci d'Educació de Barcelona.

 El programa és un dels exemples que des d’Unió Democràtica de Catalunya estem impulsant durant aquest mandat per afavorir l'èxit escolar a la ciutat i, des del primer dia, ha obtingut una gran acollida i reconeixement per part de les famílies i també dels centres. Des de l'Ajuntament de Barcelona treballem per potenciar iniciatives que permetin fer de la ciutat un espai educatiu amb oportunitats per a tothom i ajudes als qui més ho necessiten.

M’agradaria destacar que aquest curs escolar (2014-2015) hem doblat el número de places respecte el curs anterior, per tant, un total de 700 alumnes de primària, d’entre 7 i 9 anys, participen enguany en el programa. En aquesta línia, la principal novetat és que el programa s'ha ampliat a 6 noves escoles, per tant amb aquestes incorporacions, l’alumnat participant correspon a 19 centres educatius públics i concertats de la ciutat. Tres d’aquestes 6 noves escoles que s’incorporen al programa pertanyen al districte de l'Eixample, i són l'Escola Carlit (barri de la Dreta de l'Eixample); Escola Marillac i Escola Tàbor (barri de La Sagrada Família), i Escola Ramon Llull (barri de Fort Pienc).

El programa “Suport a la Lectura” es va iniciar l'any 2011-2012 com a prova pilot, a l'Espai de Dinamització Educativa Lola Anglada i va ser tot un èxit, per això, aquest any se suma un nou espai al districte de l’Eixample: l’Espai Social Sagrada Família (carrer Mallorca, 454). La Biblioteca Artur Martorell, al districte de Sants – Montjuïc; la Biblioteca Les Roquetes, al districte de Nou Barris, i a la Biblioteca Duran i Bas, al districte de Les Corts són els altres espais on es desenvolupen les activitats.

Finalment, m’agradaria destacar que el programa ha tingut molt bona acollida per part de les direccions dels centres. Els alumnes que hi han participat han millorat substancialment els seus resultats acadèmics ja que un 95% dels alumnes que van participar el curs passat van millorar les seves competències lectores. Per la seva banda, les famílies del participants, també han valorat molt positivament el programa ja que el puntuen amb un 4,8 sobre 5 punts, destacant els progressos en la lectura observats en els seus fills i les eines i suport rebut per acompanyar els processos lectors a casa. Les persones voluntàries van valorar positivament la tasca realitzada i els resultats comparatius obtinguts.


viernes, 31 de octubre de 2014

VIBORG, CIUTAT CANDIDATA A LA XARXA FP



M’agradaria fer referencia en aquesta publicació al viatge a Viborg (Dinamarca) que vaig fer fa unes setmanes mogut per l’interès de conèixer el sistema educatiu danès de formació professional i la intenció d’establir vincles de cooperació per a futurs projectes de col·laboració entre Viborg i Barcelona. Durant el viatge vaig acompanyar al gerent de la Fundació BCN FP Pere Ros i l’equip de la Secretaria General de la Xarxa FP.

Viborg és una de les ciutats daneses més antigues de Dinamarca situada al centre de la península de Jutlàndia. La ciutat és la capital del municipi de Viborg i forma part de la regió de Midtjylland. Amb 95.000 habitants, el mes d’agost d’aquest 2014, les dades d’atur registrades eren d’un 3,5 per cent, un punt i mig per sota que el global de Dinamarca, centrant com a principals sectors econòmics el negoci agrícola, els serveis ambientals, la gestió de residus i el sector sanitari. El seu sistema educatiu aposta per l’orientació i la flexibilitat curricular fent possible una veritable dualitat entre formació i treball. En aquest aspecte, la ciutat vol fomentar l’intercanvi internacional d’estudiants entre diferents països, per això, s’està estudiant una relació de col·laboració entre el sector d’FP en el marc del projecte Erasmus+, previst per l’abril/maig de 2015.

En aquesta línia, l’any 2013, i arran de les bones relacions entre el INS Pere Martrell a Catalunya i l’escola MERCANTEC House of Technology a Viborg, la ciutat va manifestar el desig d’incorporar-se a la Xarxa FP. Seguint el procediment que contempla el Manual de Qualitat de l’Associació XARXA FP per a la incorporació de noves ciutats, els representants de la delegació ens vam reunir amb la vicepresidenta del Comitè Permanent sobre Internacionalització, Educació i Innovació de l’Ajuntament de Viborg, i el responsable del Centre de Negocis de Viborg així com amb els responsables de projectes internacionals de MERCANTEC - centre d’excel·lència tecnològica de formació professional- entre d’altres.

Després de les reunions només puc dir que faig una valoració molt positiva del model educatiu que tenen implantat a Dinamarca. Amb unes dades de fracàs educatiu baix, al voltant del 3%, els danesos parteixen d’un sistema d'educació superior i formació professional públic que es gestiona amb grans centres regionals portats per entitats privades, com MERCANTEC, que fan servei públic i treballen directament per l'administració. A més, el sistema educatiu danès gestiona de forma molt àgil la creació de noves titulacions i els seus currículums i continguts acadèmics d’acord amb els requeriments de les empreses, portant aquestes decisions a les taules de treball entre l’administració i les entitats empresarials de la forma més breu possible.

Crec que sovint es pot confondre el concepte de servei públic amb la idea que qui presta el servei ha de ser “funcionari"... hi ha un debat sobre si hauria de ser així o no. Penso que en un país que vulgui assolir estratègies que posin al ciutadà en el centre de la seva prioritat i cerqui el millor servei públic, la prioritat hauria de ser la màxima qualitat del servei i no qui presta el servei, que ha de ser públic i accessible per a tots els ciutadans.
A Dinamarca com a molts països de l’Europa social més avançada tenen aquest debat resolt i amb molt bons resultats.

Aquest viatge ha fet possible establir una relació més propera amb la ciutat de Viborg, hem explorat possibles col·laboracions en l’àmbit educatiu amb aquest municipi i hem analitzat la possibilitat de compartir experiències que ens ajudin a implantar estratègies al voltant de la generació de vocacions científiques i tecnològiques.



 


viernes, 24 de octubre de 2014

DUES SUPERILLES A L’EIXAMPLE



Aquesta setmana m’agradaria comentar en el bloc un tema que ja fa mesos que estem tractant: les superilles al districte de l’Eixample.

Després de diverses reunions amb els veïns, des de l’Ajuntament de Barcelona tirem endavant el projecte per fer dues superilles al districte, una delimitada pels carrers Tarragona, Aragó, Comte d’Urgell i la Gran Via de les Corts Catalanes; i l’altre, pels carrers d’Entença, París, Muntaner i Mallorca. A partir d’aquest moment des de l’Ajuntament i el teixit veïnal i associatiu hem de començar a treballar en aquests dos àmbits per analitzar-los i fer propostes basant-nos en una premissa essencial, que el programa de superilles s’ha de desenvolupar aconseguint el màxim consens possible entre tots els implicats. El pla de definició de la iniciativa es troba en el seu punt d’inici i les necessitats i propostes s’aniran contrastant amb els treballs dels tècnics d’Hàbitat Urbà per tal de poder dur-les a la pràctica.

L’elecció de les zones és a causa de les seves característiques: són espais oberts i amb molt de trànsit. Aquests dos àmbits compten amb una superfície total de prop de 102 hectàrees i més de 43.100 habitants. La idea de les superilles consisteix a agrupar diferents edificis en bloc, de manera que els carrers que els travessin es converteixin en vies per a vianants. Aquestes dues zones del districte de l’Eixample són punts estratègics per a fer les superilles i així poder aprofitar més l’espai públic del barri pels veïns.

Si voleu més informació sobre el projecte, us podeu adreçar a:

Programa de Superilles a Barcelona
Departament de premsa de l'Ajuntament












viernes, 17 de octubre de 2014

SEGUIM TREBALLANT PER ELIMINAR ELS BARRACONS DELS CENTRES EDUCATIUS


Aquesta setmana, en primer terme, m’agradaria tornar a posar èmfasi i parlar més concretament sobre les bases de treball establertes per a l’eliminació dels barracons als centres educatius d’infantil i primària de la ciutat de Barcelona. 

L’equip de govern municipal, mitjançant un treball conjunt amb la Generalitat de Catalunya i a través del Consorci d’Educació de Barcelona, ha posat les bases i ha planificat de manera definitiva l’eliminació, l’any 2016, dels barracons als centres educatius d’infantil i primària.Aquest curs escolar 2014-15, l’escola Congrés-Indians ha estat trasllada a l’antiga escola Rosa dels Vents i al setembre de 2015, obriran les noves escoles Univers i Encants en edificis definitius. Durant l’any 2016, també deixaran d’estar en barracons les escoles La Maquinista i Can Fabra. 

Durant aquest mandat hem aconseguit reduir a només 4 els centres públics que fan classes en barracons i, des d'Unió, seguirem treballant per aconseguir eliminar, l’any 2016, els barracons que des de fa molts anys hi ha a la ciutat de Barcelona en centres educatius. 

En segon terme, també m’agradaria esmentar l’aposta del govern municipal de la ciutat per la formació professional, amb centres educatius excel·lents a la ciutat. També per la formació professional Dual que permetrà que durant aquest curs i el vinent un total de 500 alumnes d’FP puguin desenvolupar les seves pràctiques, en la modalitat d’FP Dual, alternança estudi-treball, en dependències municipals. A més, també m’agradaria destacar les diferents accions que estem desenvolupant durant tot aquest mandat per promoure les segones oportunitats als nois i noies que no han pogut aprovar l’ESO, i que aquest curs posarem a la seva disposició un total de 1.289 places de “Programes de Formació i Inserció”(antics PQPI), per promoure el seu retorn al sistema educatiu.
 

viernes, 10 de octubre de 2014

PRIMER CONGRÉS MUNDIAL SOBRE ANTONI GAUDÍ

La publicació d’aquesta setmana m’agradaria dedicar-la a una gran figura de la nostra cultura i el nostre país com és Antoni Gaudí.

Avui finalitza el Primer Congrés Mundial sobre l’arquitecte. Durant tota la setmana 300 experts d’arreu del món i 40 ponents han exposat, a la Universitat de Barcelona, estudis científics inèdits sobre aquest geni del modernisme.

Aquesta és la primera edició d’un programa de sis congressos d’investigació que es faran cada dos anys a la ciutat, cadascun centrat en l’estudi d’una obra de Gaudí, enguany el congrés ha estat dedicat a la Colònia Güell.

Antoni Gaudí és un dels principals símbols de la nostra cultura, és l’únic arquitecte que té 8 obres declarades patrimoni de la humanitat, entre elles, la famosa Sagrada Família, situada al districte de l’Eixample, o la Casa Batlló i la Pedrera. L’innovador mètode de treball que va crear Gaudí i la gestió que va fer de la seva creativitat ha permès avui en dia obrir nous camins per a les empreses a través de la cultura i explorar noves fórmules en el sector empresarial.


Aquí us deixo uns vídeos que parlen sobre el Congrés i la figura d'Antoni Gaudi.




viernes, 3 de octubre de 2014

UN INICI DE CURS EXCEL·LENT

Després d’un període de descans a causa de les vacances d’estiu i la moguda agenda d’inici de curs, tornem a reactivar el bloc.

Primer de tot m’agradaria fer una valoració molt positiva d’aquest començament de curs. Gràcies a la bona col·laboració entre l’Ajuntament i la Generalitat hem realitzat una sèrie de millores per gestionar un sistema educatiu amb la millor excel·lència possible.

M’agradaria destacar que aquest inici de curs no hi ha hagut cap impacte negatiu pel que fa a professorat, ja que hi ha hagut un increment de 73 nous docents a Barcelona. Hem millorat els centres d’infantil i primària gràcies a les obres realitzades durant aquest estiu en què s’ha fet una inversió de 17M€ per millorar 121 centres de primària. També hem apostat per eliminar els barracots. S'estan fent obres a l’escola Encants a Sagrada Família i l’escola Univers a Gràcia. A més, estem treballant en l’escola Can Fabra i l’any que ve comencen les obres a l’escola Maquinista. Pel que fa a les beques menjador, aquest curs, 16.000 famílies gaudeixen de l’ajut, una aposta que es va iniciar amb aquesta política d’equitat ara farà 3 cursos.

Des d’Unió hem treballat i continuarem esforçant-nos per mantenir aquesta situació i millorar l’educació a Barcelona. De moment els resultats han estat positius, ja que hem obtingut els millors resultats educatius amb un 89% de graduats a 4rt ESO i ens posicionem 4 punts per sobre la mitjana de Catalunya.

Aquí us deixo l’entrevista que em van fer a Barcelona Televisió (BTV) el passat 15 de setembre on explico aquestes i d’altres millores d’aquest inici de curs:

http://www.btv.cat/btvnoticies/2014/09/15/entrevista-completa-al-regidor-deducacio-gerard-ardanuy/

Per una altra banda, i ja per finalitzar el contingut d’aquesta publicació, m’agradaria agrair l’esforç i la il·lusió de totes les entitats i persones que, any rere any, ens permeten gaudir de la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample. Aquest any s’ha tancat un programa festiu en què conviuen la festa amb el compromís social, la cultura, l'esport i l'activitat comercial. Si no us hi heu passat, encara teniu l’oportunitat, fins a aquest diumenge 5 d’octubre, de gaudir de les activitats populars i culturals d’aquesta festa.




lunes, 11 de agosto de 2014

FP DUAL, GARANTIA DE FUTUR

En l’actual context de grans canvis econòmics i socials, amb unes elevades taxes d’atur juvenil, la formació professional és cada vegada més rellevant per promoure una qualificació professional adequada als reptes existents. L’FP ha estat i és una educació de qualitat, que ofereix oportunitats de formació a les noves generacions, i també per alumnat que decideix seguir formant-se al llarg de la vida, i, a la vegada, proveeix el mercat de treball de tècnics qualificats. Per això mateix, la FP juga i ha de jugar un paper determinant en la inserció laboral i professional.

En aquest sentit, la potenciació de l’FP Dual en el marc de l’àmbit municipal i servei públic té com a objectiu recuperar el model de l’aprenent garantint una formació que millori la qualificació professional i personal de l’alumnat i, pel que fa al marc empresarial, permet incorporar personal qualificat adaptat a les necessitats pròpies i que serà format en la cultura pròpia de l’empresa. L’FP Dual implica que l’alumnat rep part de la seva formació en el centre educatiu i part en l’empresa, que és remunerada.

És per això, que des de l'Ajuntament de Barcelona hem posat en marxa la mesura de govern “Impuls a la Formació Professional per millorar la formació i l’ocupabilitat dels joves” que preveu incorporar durant els cursos escolars 2014-15 i 2015-16, en la modalitat d’FP Dual, uns 500 alumnes de cicles formatius de grau mitjà i superior, d’11 centres educatius públics i concertats de la ciutat, que podran fer les seves pràctiques en dependències i serveis municipals de l’Ajuntament de Barcelona, instituts o empreses municipals, o en empreses o institucions públiques i privades que gestionen serveis municipals. Anteriorment vam fer una prova pilot en què, a través de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, 60 alumnes van tenir l’oportunitat de desenvolupar els seus coneixements pràctics en 30 escoles bressol. Ara, amb aquesta mesura de govern, hem ampliat aquesta iniciativa a altres famílies professionals.

L’Ajuntament de Barcelona vol ser un agent actiu en la formació professional i actuarà com a motor incorporant alumnat en la modalitat d’FP Dual dins de diferents serveis, àmbits, districtes i organismes municipals i, també, té previst establir convenis de col·laboració amb empreses o institucions que gestionen serveis municipals.


L’impuls a la ciutat de la Formació Professional Dual és un dels elements essencials per promoure l’alternança estudi – treball de l’alumnat matriculat en cicles formatius de grau mitjà i superior, ja que d'aquesta manera, dona una oportunitat als estudiants de tenir el primer contacte amb el món professional. És per això, que des de l'Ajuntament de Barcelona estem treballant per dotar d'excel·lència i potenciar l'FP Dual, perquè és garantia de futur.

lunes, 14 de julio de 2014

EL 26È CONGRÉS ANUAL DE L'ACADÈMIA EUROPAEA ÉS A BARCELONA

En la publicació d'aquesta setmana m'agradaria fer ressò d'un esdeveniment que tindrà lloc els dies 16,17 i 18 de juliol a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans i al CosmoCaixa Barcelona: el 26è congrés anual de l'Acadèmia Europaea-Barcelona Knowledge Hub. Es tracta d'una trobada de científics i acadèmics que debatran i promouran l’aprenentatge, l’educació i la recerca en tots els àmbits del coneixement, en especial les ciències físiques, biològiques, tecnològiques, mèdiques, matemàtiques, humanístiques, socials, jurídiques i econòmiques.

Dins les polítiques de promoció de la ciutat en l’àmbit universitari, l'Ajuntament vol donar a conèixer Barcelona com a pol de recerca científica, per això, dona el seu suport i vol facilitar la realització de congressos com el de l'Academia Europear (AE).

Aquesta associació europea no governamental fundada l'any 1988 té una seu a Barcelona i la formen uns 3.000 membres, científics i acadèmics europeus.

Si voleu més informació, aneu a: http://www.ae2014barcelona.com/

lunes, 30 de junio de 2014

PROMOVEM L'ART ALS INTERIORS D'ILLA I ELS PATIS DE CENTRES ESCOLARS DE L'EIXAMPLE

                            Propostes dels alumnes de l'escola Massana Centre d'Art i Disseny
Aquesta setmana m'agradaria començar la publicació comentant aquest tros de mosaic de ceràmica vitrificada de 106 m2 que es troba als Jardins de Clotilde Cerdà. L'obra d'art és el resultat del treball que han fet els alumnes de primer curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Arts aplicades al Mur de l'Escola Massana. Com aquest hi ha 4 projectes més a altres jardins, interiors d'illa i patis de centres escolars de l'Eixample.

Aquesta iniciativa l'hem impulsat des del Districte de l’Eixample i l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) i hem signat acords de col·laboració amb l’Escola Massana per tal que l’alumnat del centre dissenyi i, en la majoria de casos, instal·li creacions artístiques en els espais triats. A part dels Jardins de Clotilde Cerdà, de moment, també desenvoluparem creacions artístiques als Jardins d’Ermessenda de Carcassona i els Jardins de Cèsar Martinell, a més dels Patis Escolars oberts al barri de l’escola Carlit i de l’institut Fort Pius.

Hem volgut actuar en Patis Escolars oberts al barri perquè creiem que és una manera de posar en contacte l’alumnat amb l’art, cosa que és molt important pel desenvolupament dels infants. El fet d’actuar en interiors d’illa és perquè aquest són espais de referència social i veïnal del districte amb molt d’ús i, d’aquesta manera, també es contribueix a dotar-los de més caràcter.

Amb aquest projecte, tenim com a voluntat poder crear en un futur rutes d’artistes emergents provinents d’una escola de referència com és Massana per tal de donar a conèixer el seu talent. La idea és que cada any es desenvolupin dos nous projectes a interiors d’illa i dos a patis de centres educatius.


Més informació:

sábado, 14 de junio de 2014

BARCELONA, UNA GRAN CIUTAT PER A ESTUDIAR I GAUDIR

Barcelona és una ciutat acollidora, emprenedora i cosmopolita, amb un ric llegat històric i cultural i amb una excel·lent qualitat de vida i que, a més, treballa per convertir-se en un referent d'innovació mundial. En els últims anys, Barcelona ha apostat per la innovació, el desenvolupament tecnològic i científic, el disseny i la qualitat dels serveis per a crear tot un segell d'identitat. Ha esdevingut com la primera smart city de l'Estat Espanyol i la quarta d'Europa convertitnt-se en un referent. També és reconeguda com el principal hub d'innovació al sud d'Europa i disposa d'una àmplia oferta universitària i de centres de recerca.  D'aquesta manera és la seu d’algunes de les millors universitats del món segons diversos rànquings, i ha estat distingida com un important centre d’investigació i de negocis. No és d'extranyar que per tot això Barcelona sigui una de les ciutats predilectes per als estrangers per venir a estudiar i a investigar.

Per aquest motiu, la ciutat catalana vol esdevenir un nus principal a la xarxa de centres universitaris i de recerca i innovació internacional, un punt de trobada entre els diversos sabers però també dels estudiants i emprenedors d’arreu del món que puguin desenvolupar-los. Volem aprofitar les possibilitats comunicatives que obre la tecnologia per donar a conèixer el nostre destacat ventall de programes formatius d’alt nivell, els nostres programes de recerca i la gran oferta cultural i de lleure que la ciutat engloba.

És per això, que per potenciar tots aquests aspectes, des de l'Ajuntament de Barcelona hem posat a disposició dels estudiants estrangers dues webs per acollir i fer més fàcil la seva estada a la ciutat.

Per una banda tenim el portal Barcelona Ciutat Universitària i de Recerca una web on els estudiants estrangers poden informar-se sobre totes les possibilitats d'estudis, investigació i lleure que ofereix la ciutat.

I per l'altra, està la plataforma Barcelona Summer University que ofereix cursos d'estiu als estudiants estrangers per aproximar-los una mica més a la ciutat i que facin el primer contacte amb les universitats.

Amb totes aquestes mesures seguim avançant i treballant per a fer crèixer el reconeixement de Barcelona internacionalment i enriquir el sistema universitàri i de recerca que ofereix la ciutat.

miércoles, 4 de junio de 2014

GENEREM VOCACIONS CIENTÍFIQUES

Barcelona i la seva àrea metropolitana té infraestructures de ciència molt rellevants. La producció científica, la recerca i els investigadors que treballen a la nostra ciutat són dels millors del món. En molts pocs anys, els últims 15 aproximadament i gràcies a la bona tasca del Conseller Mas-Colell, Catalunya i Barcelona han esdevingut un dels pols de recerca científica més importants d'Europa i aquest èxit es tradueix en projectes molt destacats com l'ICFO, PRBB, PCB, el superordinador Mare Nostrum, IRB, entre d'altres que ens posicionen al món en recerca biomèdica, fotònica, supercomputació, energia, etcètera

És en aquest entorn tan dinàmic que volem situar la ciutat en tots els àmbits socials, també a l'escola, és per això, que estem treballant per articular una estratègia conjunta amb centres de recerca, universitats, comunitat educativa i administracions per generar vocacions científiques des de l'educació primària.


Amb aquest objectiu, l
’Institut Municipal d'Educació (IMEB), juntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), aquest curs hem engegat el programa Petits Talents Científics amb l’objectiu de facilitar l’aprenentatge de les ciències experimentals als alumnes de cicle mitjà i superior de primària. Per aconseguir-ho, proposem que es faci a partir l’observació dels fenòmens i de les preguntes que fa l’alumnat. Creiem que la ciència serveix per explicar el món que ens envolta i que els nens i nenes estan en una etapa on la curiositat per tot el que és científic és molt present en les seves vides i en poden aprendre molt al respecte.

El passat dimarts dia 27 vam celebrar l'encontre de Petits Talents Científics i va ser tot un èxit. Volem seguir apostant per aquesta iniciativa i continuar amb aquest projecte el curs que ve (2014-2015). Per això, ja s’han programat dos seminaris com els que han pogut fer les i els mestres que han participat aquest any. A més, i com a novetat pel curs que ve, també s’estendrà la proposta al cicle inicial d’educació primària i a educació infantil per facilitar que els centres educatius utilitzin una metodologia d’aprenentatge semblant amb tot el seu alumnat.

Finalment, m'agradaria agrair als i les mestres l’interès que han mostrat per aquest programa i l’acompanyament que han donat a l'alumnat, l’entusiasme i les ganes que de ben segur els han encomanat. També agrair a CosmoCaixa l’acollida i el suport que ens ha donat per organitzar aquest Encontre d’escoles interessades per la ciència. I per acabar, no podrien faltar les meves més grans felicitacions als alumnes que han participat en l'elaboració dels experiments que de ben segur han fet amb molt d'esforç i entusiasme.

Enllaços relacionats

sábado, 24 de mayo de 2014

'DEBAT I APRÈN'

Aquesta setmana m'agradaria destacar en el meu bloc un acte que vam organitzar a finals de març, la segona edició del programa educatiu Debat i Aprèn.

L'objectiu d'aquest programa és ajudar a millorar la capacitat de diàleg, promoure la síntesi d'idees, aprendre a parlar en públic o promoure entre l'alumnat participant el respecte per les opinions dels altres mitjançant diferents tallers pràctics. És una iniciativa en la qual van participar 13 centres educatius de Barcelona i té dues parts: la primera és un treball dins de l'aula on els alumnes aprenen a articular un discurs, oratòria i a contraposar arguments. La segona part és una posada en comú de totes les habilitats apreses entre tots els centres que participen en aquest programa, entre d'altres, per treballar el pànic escènic dels alumnes.

Parlar en públic no sempre és fàcil, per això volem dotar de recursos als alumnes dels centres educatius de batxillerat i de formació professional de la ciutat, per a què millorin les seves competències alhora de realitzar aquesta tasca. 
Des d'Unió sempre hem defensat el diàleg i la contraposició respectuosa d'arguments amb un esperit crític i integrador. Debatre sobre valors forma part de l'ADN del nostre partit. És molt gratificant veure com el jovent que puja, a la que se li donen instruments i oportunitats, hi diuen la seva i són capaços de debatre amb passió, amb eloqüència des del respecte i de manera civilitzada.

Finalment, vull destacar el treball meravellós i excel·lent que han fet els docents en col·laboració amb els professionals que han dinamitzat aquests debats.


Enllaços relacionats:
'Debat i Aprèn' a BTV
'Debat i Aprèn' 2013-2014


viernes, 16 de mayo de 2014

XIII JORNADES DEL PECB: L'ACOMPANYAMENT EN EDUCACIÓ, FACTOR D'ÈXIT

Aquesta setmana hem organitzat les XIII Jornades del projecte Educatiu de Ciutat Barcelona. Dilluns i dimarts les Facultats de Filosofia i de Geografia i d'Història de la Universitat de Barcelona han acollit debats, conferencies i testimoniatges de diversos experts en el camp de l’educació. Dilluns al vespre, vaig presentar al psiquiatra Luis Rojas Marcos, de la universitat de Nova York, el qual ens va fer una conferència inicial de les Jornades. 

Durant aquests dos dies s’ha exposat la importància de l'acompanyament educatiu com un element clau per assolir l'èxit educatiu. Una bona orientació i un bon acompanyament educatiu constitueix un dels reptes que no podem defugir. 

Des de l'Ajuntament, treballem per a garantir l'èxit escolar i educatiu de tots els nostres alumnes, i especialment, aquells col·lectius més desafavorits, i així, esdevindrem una ciutat que acompanya i orienta. Aquest acompanyament és el que ens ha de permetre que totes les persones puguin desenvolupar el seu projecte de vida. A més, gràcies a aquest acompanyament, es pot realitzar un diagnòstic i prevenció de les dificultats d'un alumne. També, pot ajudar a generar confiança per prendre decisions autònomament així com ajudar als estudiants en el seu creixement i desenvolupament personal, acadèmic i professional. És per això que les XIII Jornades del PECB tenien aquest tema com a temàtica principal. 

Les Jornades han estat un èxit de participació. S'hi ha realitzat espais de debat en format de taula rodona i uns espais específics de testimoniatges i també han disposat d'un marc específic on s'han presentat diverses experiències, que podeu consultar al web del PECB.

 

viernes, 9 de mayo de 2014

CENT ANYS DE L’ESCOLA DE BOSC DE MONTJUÏC

Ahir va fer 100 anys que va obrir la primera escola municipal a Barcelona, l’escola de Bosc de Montjuïc. Ha passat molt de temps, s’ha obert una avançada xarxa de col·legis des d’aleshores, i Barcelona ha anat evolucionant i millorant per educar els nens i les nenes de la ciutat amb la millor excel·lència possible

L’escola de Bosc de Montjuïc va obrir les seves portes el 8 de maig de 1914 sota la direcció d’Antolí Monroy i la icona de la pedagogia moderna Rosa Sensat. L'aprovació del Pressupost Extraordinari de l'any 1908 per part de l'Ajuntament de Barcelona demostra que alguns dels polítics de l'època estaven realment preocupats per l'educació, de manera que es proposaven la creació de grups escolars nous, en els quals s'experimentarien noves metodologies, com la coeducació i la introducció de la llengua catalana, i l’escola de Bosc de Montjuïc n’és un exemple. El centre va esdevenir com la primera escola municipal de la ciutat i la primera escola mixta a la capital catalana, convertint-se així en pionera pels seus mètodes pedagògics. També va ser el primer centre educatiu públic de l’Ajuntament que emprà el català com a mètode d’escolarització.

Situada a la muntanya de Montjuïc, a l’aire lliure, era l’escola perfecta per als fills de treballadors de les fàbriques de tota la ciutat que tenien problemes respiratoris i que, a la muntanya , podien rebre una educació sempre en contacte amb la natura i gaudir d’un entorn més saludable, sense la contaminació de la ciutat. En aquesta línia, al llarg de la seva història, un dels trets més destacats d’aquesta escola és el seu compromís en educar als nens i les nenes amb valors basats en una educació en contacte amb la natura, la igualtat i la solidaritat.



A l’escola del Bosc la van seguir l’escola del Mar (1922), l'escola del Parc del Guinardó (1923) i l’escola de la Salut (1926). Aquestes escoles a l’aire lliure, gràcies al seu caràcter innovador i a la seva qualitat, són les que millor representen l'avantguarda educativa de l'ensenyament públic a Barcelona, fins a la República quasi en solitari i, a partir d'aleshores, al costat dels grups escolars del Patronat.

Per això, és un honor poder celebrar l’aniversari d’aquest centre que fins al 17 de maig organitzarà diferents actes, iniciatives i activitats per celebrar el seu centenari. 

En l'actualitat, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya col·laborem conjuntament per superar tots els obstacles i treballar plegats en favor de l’èxit educatiu. Tenim un instrument, el Consorci d'Educació de Barcelona, que permet que la Capital de Catalunya sigui, també i especialment en l'àmbit educatiu, la punta de llança de la nostra nació

Patis escolars oberts als barris, reforç de la lectura dels nens i nenes i del lideratge tecnològic del professorat, millora de les habilitats d'expressió oral i de debatre dels nois i noies amb el programa Debat i aprèn ... tot aquest impuls obeeix a un Projecte Educatiu de Ciutat que anem bastint i desenvolupant. Des d’Unió estem compromesos amb l’educació, des de les escoles bressol, fins a l'educació universitària i superior, sense oblidar la Formació Professional. 

Per tot això, ahir vam celebrar el centenari d’aquesta escola i la qualitat educativa que representa. La meva més gran felicitació sobretot als hereus i hereves del centre, i a totes aquelles persones que han fet possible aquest projecte educatiu, i per la tasca que s’està fent per vincular escoles i barris per crear comunitat.