viernes, 28 de noviembre de 2014

PROMOVEM LA CIÈNCIA I LA TECNOLOGIA A LES AULES




Us deixo l’entrevista que em va fer El Periódico amb motiu de la 19a Setmana de la Ciència, que va ser la setmana passada. La iniciativa compta amb el suport de la regidoria d’Educació o Universitats de l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona.

¿Quins són els objectius principals de la regidoria d’Educació i Universitats en el marc de la promoció i impuls de les vocacions científiques i tecnològiques entre l’alumnat de la ciutat de Barcelona?

Dins del pla d’actuació municipal 2012-2015, un dels eixos principals que estem desenvolupant des de la regidoria d’Educació i Universitats és la promoció i impuls, efectivament, de les vocacions científiques i tecnològiques entre l’alumnat de la ciutat per intentar despertar el seu interès per la ciència i la tecnologia, promoure aquest tipus de vocacions i aflorar el talent que, en aquest sentit, segur que tenen molts dels nois i noies de Barcelona. Per això, estem impulsant diferents iniciatives durant el mandat. Algunes ja han donat els seus primers fruits; altres les estem posant en marxa durant aquest inici de curs i altres es desenvoluparan durant l’actual curs escolar 2014-2015.

Amb relació als projectes que s’han posat en marxa aquest curs, ¿quins destacaria?
Vull destacar un acord de col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona, universitats de la ciutat, el Consorci d’Educació de Barcelona i The New York Academy of Science (Nova York, Estats Units), que ha permès iniciar aquest mes d’octubre en sis instituts de Barcelona el desenvolupament d’una iniciativa conjunta per promoure el que es coneix com a STEM (sigla de Science, Technology, Engineering and Mathematics) a les escoles de la nostra ciutat, amb l’objectiu de preparar els alumnes per als reptes i les situacions que es trobaran en el futur en la vida real i als llocs de treball. Aquest és un gran repte per a tots, ja que dins del marc de la Unió Europea, el 2020 haurem augmentat en 16 milions els llocs de treball altament qualificats i s’hauran reduït en 12 milions els llocs de treball per a treballadors poc qualificats, segons la CE. Per això és important l’impuls d’aquest tipus d’actuacions i altres que estem desenvolupant des del govern de la ciutat.

¿Quins més?

Estem treballant en l’organització d’una conferència d’àmbit internacional que tindrà lloc durant els primers mesos de l’any que ve. Servirà d’estímul i inspiració per al professorat i els agents educatius, i reunirà a Barcelona experts de diferents països del món que compartiran amb nosaltres algunes de les seves experiències més destacades, amb millors resultats i avaluacions en el camp de la investigació i la pràctica científica. Aquesta conferència ,servirà també per donar visibilitat a les noves maneres d’ensenyar i aprendre que, en aquest camp, s’estan desenvolupant actualment a Barcelona i Catalunya.

Respecte a les iniciatives desenvolupades durant aquest mandat, ¿quins voldria destacar?
Entre altres accions, a través del Programa de Cultura Científica de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (que depèn de la regidoria d’Educació i Universitats), estem posant a disposició dels centres educatius públics i concertats de la nostra ciutat, en qualitat d’impulsors o col·laboradors, diferents activitats i serveis municipals de tipus científic i tecnològic dirigides als alumnes. Entre altres exemples, podem destacar Escolab, la Mostra d’Investigació Jove, la Setmana Mundial del Cervell, el planetari municipal, el nou programa Petits Talents Científics (dirigit a l’alumnat de primària), etcètera. També hem d’afegir les activitats educatives que ofereixen entitats i institucions públiques i privades, agrupades al Consell de Coordinació Pedagògica, recollides al Programa d’Activitats Escolars per a aquest curs 2014-2015, que s’impulsa des de l’IMEB. Són diferents iniciatives que complementen les accions que en matèria de ciència es desenvolupen també des del Consorci d’Educació de Barcelona.

¿Podria ampliar algun detall més del nou programa municipal Petits Talents Científics?

És una iniciativa que vam iniciar el curs 2013-2014 des de l’IMEB i que vam desenvolupar amb la implicació de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Obra Social La Caixa i el Consorci d’Educació de Barcelona. Petits Talents Científics té com a objectiu fomentar, impulsar i promoure entre l’alumnat de primària de centres públics i concertats de la ciutat l’interès per la ciència, la tecnologia i la investigació mitjançant l’experimentació, la indagació i el descobriment en l’aprenentatge de les ciències. Un nou projecte que, entre altres coses, proporciona al professorat dels centres educatius participants una sèrie de recursos i orientacions pedagògiques per desenvolupar a l’aula, amb els alumnes, la pràctica experimental i la investigació. Durant aquest curs escolar tenim previst que hi participin uns 2.000 alumnes de primària de la ciutat, 80 professors i uns 50 centres educatius i, a final de curs, tindrà lloc el primer Premi Petits Talents Científics.

No hay comentarios: