viernes, 12 de diciembre de 2014

L’INTERIOR D’ILLA ANAÏS NAPOLEÓN

El districte de l’Eixample és un dels més poblats de Barcelona, un districte amb una intensa activitat econòmica, comercial, cultural i turística. És un bon lloc per viure, per la seva centralitat, la seva connectivitat i la seva varietat i qualitat de serveis tant públics com privats. Tot i així, també hem de constatar que és un districte dens, per això cal crear més espais verds i llocs on els veïns es puguin trobar i fer vida de barri. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona fa temps que està duent a terme el projecte de renaturalització del districte a través de la creació de nous espais verds.

Actualment, hi ha 45 interiors d’illa oberts als veïns i a les veïnes i al barri de Fort Pienc se n’inaugurarà un al mes de febrer: el d’Anaïs Napoleón, un interior d’illa que portarà el nom d’aquesta fotògrafa per recordar la seva memòria. Aquest és el 46è del districte de l’Eixample i l’accés estarà al carrer de la Marina, 155.



Divendres passat vaig anar a veure com anaven les obres i aquest espai serà ben singular perquè s’han distribuït els serveis en diverses estances fictícies com si es tractés d’un pis de l’Eixample. A l’entrada del recinte, en el rebedor fictici, s’hi instal·laran diversos plafons explicatius en memòria d’Anaïs Napoleón. Les habitacions seran els tres espais de joc: el sorral, el parc per a infants de 0 a 5 anys i el d’infants de 6 a 12 anys. La cuina es convertirà en l’espai de descans, amb seients i taules, i la pretesa terrassa del pis serà, en la pràctica, una zona per fer activitats a l’aire lliure.



Aquest nou concepte d’interior d’illa és molt positiu ja que s’ha buscat un sistema diferent de disseny, donant singularitat i buscant un paral·lelisme amb la significació de l’Eixample per donar un relat a aquesta actuació urbanística. A més, no tenir tots els interiors d’illa similars fa que la gent pugui conèixer d’altres més llunyans i que alhora hi hagi una identificació més directa dels veïns amb el seu interior d’illa. També volem dotar a aquests espais dels avantatges que ens aporten les noves tecnologies, per tant l’interior d’illa d’Anaïs Napoleón estarà dotat de tecnologies smart, com llums LEDs i xarxa wifi.

Des d’Unió seguim treballant perquè aquest projecte de renaturalització al districte de l’Eixample sigui possible per això ja hem acordat posar en marxa un nou interior d’illa al carrer Còrsega 195-197, que es preveu que s’obrirà al públic a l’estiu de 2015. La proposta contempla desdibuixar el límit marcat per les mitgeres. Així que la urbanització se separarà de les parets creant un coixí i treballant amb la topografia de l’espai, que actualment és molt plana, per a reduir bona part de la visió de l’alçada de les mitgeres i modificar la percepció del límit quadrat que l’envolta. És a dir, es crearà una elevació del terreny en la part del fons de l’interior d’illa. La nova urbanització protegirà les vistes creuades creant un espai més íntim, no tan exposat als veïns tant en una direcció com en l’altra, i utilitzar l’arbrat per fer-ho mantenint l’objectiu general de zona verda tova. El projecte contempla que l’espai sigui un jardí públic majoritàriament verd i drenant, exceptuant els camins que seran de formigó imprès o texturitzat. A més, l’espai comptarà amb dues àrees infantils en una zona amb sorra garbellada: una per a nens menors de 6 anys i una altra per a major de 6 anys. Aquesta darrera amb cordes d’escalada i ponts-cordes.


No hay comentarios: