viernes, 9 de mayo de 2014

CENT ANYS DE L’ESCOLA DE BOSC DE MONTJUÏC

Ahir va fer 100 anys que va obrir la primera escola municipal a Barcelona, l’escola de Bosc de Montjuïc. Ha passat molt de temps, s’ha obert una avançada xarxa de col·legis des d’aleshores, i Barcelona ha anat evolucionant i millorant per educar els nens i les nenes de la ciutat amb la millor excel·lència possible

L’escola de Bosc de Montjuïc va obrir les seves portes el 8 de maig de 1914 sota la direcció d’Antolí Monroy i la icona de la pedagogia moderna Rosa Sensat. L'aprovació del Pressupost Extraordinari de l'any 1908 per part de l'Ajuntament de Barcelona demostra que alguns dels polítics de l'època estaven realment preocupats per l'educació, de manera que es proposaven la creació de grups escolars nous, en els quals s'experimentarien noves metodologies, com la coeducació i la introducció de la llengua catalana, i l’escola de Bosc de Montjuïc n’és un exemple. El centre va esdevenir com la primera escola municipal de la ciutat i la primera escola mixta a la capital catalana, convertint-se així en pionera pels seus mètodes pedagògics. També va ser el primer centre educatiu públic de l’Ajuntament que emprà el català com a mètode d’escolarització.

Situada a la muntanya de Montjuïc, a l’aire lliure, era l’escola perfecta per als fills de treballadors de les fàbriques de tota la ciutat que tenien problemes respiratoris i que, a la muntanya , podien rebre una educació sempre en contacte amb la natura i gaudir d’un entorn més saludable, sense la contaminació de la ciutat. En aquesta línia, al llarg de la seva història, un dels trets més destacats d’aquesta escola és el seu compromís en educar als nens i les nenes amb valors basats en una educació en contacte amb la natura, la igualtat i la solidaritat.



A l’escola del Bosc la van seguir l’escola del Mar (1922), l'escola del Parc del Guinardó (1923) i l’escola de la Salut (1926). Aquestes escoles a l’aire lliure, gràcies al seu caràcter innovador i a la seva qualitat, són les que millor representen l'avantguarda educativa de l'ensenyament públic a Barcelona, fins a la República quasi en solitari i, a partir d'aleshores, al costat dels grups escolars del Patronat.

Per això, és un honor poder celebrar l’aniversari d’aquest centre que fins al 17 de maig organitzarà diferents actes, iniciatives i activitats per celebrar el seu centenari. 

En l'actualitat, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya col·laborem conjuntament per superar tots els obstacles i treballar plegats en favor de l’èxit educatiu. Tenim un instrument, el Consorci d'Educació de Barcelona, que permet que la Capital de Catalunya sigui, també i especialment en l'àmbit educatiu, la punta de llança de la nostra nació

Patis escolars oberts als barris, reforç de la lectura dels nens i nenes i del lideratge tecnològic del professorat, millora de les habilitats d'expressió oral i de debatre dels nois i noies amb el programa Debat i aprèn ... tot aquest impuls obeeix a un Projecte Educatiu de Ciutat que anem bastint i desenvolupant. Des d’Unió estem compromesos amb l’educació, des de les escoles bressol, fins a l'educació universitària i superior, sense oblidar la Formació Professional. 

Per tot això, ahir vam celebrar el centenari d’aquesta escola i la qualitat educativa que representa. La meva més gran felicitació sobretot als hereus i hereves del centre, i a totes aquelles persones que han fet possible aquest projecte educatiu, i per la tasca que s’està fent per vincular escoles i barris per crear comunitat.

No hay comentarios: