miércoles, 4 de junio de 2014

GENEREM VOCACIONS CIENTÍFIQUES

Barcelona i la seva àrea metropolitana té infraestructures de ciència molt rellevants. La producció científica, la recerca i els investigadors que treballen a la nostra ciutat són dels millors del món. En molts pocs anys, els últims 15 aproximadament i gràcies a la bona tasca del Conseller Mas-Colell, Catalunya i Barcelona han esdevingut un dels pols de recerca científica més importants d'Europa i aquest èxit es tradueix en projectes molt destacats com l'ICFO, PRBB, PCB, el superordinador Mare Nostrum, IRB, entre d'altres que ens posicionen al món en recerca biomèdica, fotònica, supercomputació, energia, etcètera

És en aquest entorn tan dinàmic que volem situar la ciutat en tots els àmbits socials, també a l'escola, és per això, que estem treballant per articular una estratègia conjunta amb centres de recerca, universitats, comunitat educativa i administracions per generar vocacions científiques des de l'educació primària.


Amb aquest objectiu, l
’Institut Municipal d'Educació (IMEB), juntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), aquest curs hem engegat el programa Petits Talents Científics amb l’objectiu de facilitar l’aprenentatge de les ciències experimentals als alumnes de cicle mitjà i superior de primària. Per aconseguir-ho, proposem que es faci a partir l’observació dels fenòmens i de les preguntes que fa l’alumnat. Creiem que la ciència serveix per explicar el món que ens envolta i que els nens i nenes estan en una etapa on la curiositat per tot el que és científic és molt present en les seves vides i en poden aprendre molt al respecte.

El passat dimarts dia 27 vam celebrar l'encontre de Petits Talents Científics i va ser tot un èxit. Volem seguir apostant per aquesta iniciativa i continuar amb aquest projecte el curs que ve (2014-2015). Per això, ja s’han programat dos seminaris com els que han pogut fer les i els mestres que han participat aquest any. A més, i com a novetat pel curs que ve, també s’estendrà la proposta al cicle inicial d’educació primària i a educació infantil per facilitar que els centres educatius utilitzin una metodologia d’aprenentatge semblant amb tot el seu alumnat.

Finalment, m'agradaria agrair als i les mestres l’interès que han mostrat per aquest programa i l’acompanyament que han donat a l'alumnat, l’entusiasme i les ganes que de ben segur els han encomanat. També agrair a CosmoCaixa l’acollida i el suport que ens ha donat per organitzar aquest Encontre d’escoles interessades per la ciència. I per acabar, no podrien faltar les meves més grans felicitacions als alumnes que han participat en l'elaboració dels experiments que de ben segur han fet amb molt d'esforç i entusiasme.

Enllaços relacionats

No hay comentarios: