El Grup de Convergència i Unió destaca que l’exclusió i la marginalitat escolars no tenen nacionalitat i reclama a la Regidora d’Educació de Barcelona que treballi per millorar el sistema enlloc de buscar l’enfrontament gratuït entre escola pública i concertada
Barcelona.- El Grup Municipal de CiU a Barcelona, que presideix Xavier Trias, ha recordat avui que les escoles públiques de Barcelona de titularitat municipal només tenen un 8 per cent d’alumnes immigrants i ha demanat al Govern que encapçala Jordi Hereu que practiqui la solidaritat que exigeix a l’escola concertada. El regidor d’Educació de CiU, Gerard Ardanuy, ha destacat que l’exclusió i la marginalitat escolars no tenen nacionalitat i ha reclamar a la Regidora d’Educació de Barcelona, Montserrat Ballarín, que treballi per millorar el sistema enlloc de buscar l’enfrontament gratuït entre escola pública i concertada.
El Govern municipal va fer públic ahir un informe sobre la matriculació als centres de la xarxa pública d’educació a Barcelona en que es va destacar que mentre a l’escola pública el 25 per cent dels alumnes és d’origen estranger, a l’escola concertada és només del 5 per cent. La presentació de l’informe va estar acompanyada per la reclamació de "corresponsabilitat" a l’escola concertada per part de la Regidora Montserrat Ballarín per evitar "el fracàs escolar".
En relació a l’informe, el regidor d’Educació de CiU, Gerard Ardanuy, va animar Ballarín i el bipartit municipal "a predicar amb l'exemple" en recordar que els centres de titularitat municipal, les escoles de l’Ajuntament, una quinzena a Barcelona, i segons les pròpies dades facilitades pel mateix Govern es situen en només un 8 per cent d'estudiants estrangers, i on estan inclosos en aquesta xifra el provinents de la UE. A parer d’Ardanuy, "l’escola concertada assumeix amb responsabilitat el repte de la immigració, i prova d'això la trobem en centres dels districtes de Ciutat Vella i de l'Eixample on escoles concertades superen en molts casos el 70 per cent d'immigració a les seves aules". "I és que el desequilibri en la distribució d’alumnes immigrants no té a veure tant pel factor escola pública o concertada sinó més pel lloc on viuen i es concentren els immigrants", ha dit Ardanuy.
El regidor de CiU ha destacat també el paper d’entitats privades sense ànim de lucre, religioses en molts casos, que gestionen les anomenades UEC (Unitats d'Escolarització Compartida) que recullen els alumnes que els centres "públics" expulsen de les seves aules. Actualment hi ha 13 UEC a la ciutat de Barcelona que atenen uns 200 alumnes de més de 153 Instituts d'Educació Secundària i 36 centres privats concertats (segons dades de la Regidoria d'Educació de Barcelona). "No existeixen UEC de titularitat pública", ha explicat Ardanuy, "i per descomptat per a la Regidora d'Educació aquestes unitats no existeixen, cosa que demostra una manca de respecte per la important tasca dels seus professionals i dels nois i noies que en són alumnes".
"L'informe sobre l'escolarització d'alumnat estranger a la ciutat de Barcelona és una tímida resposta a la situació de l'alumnat extracomunitari a la nostra ciutat, no hi ha una valoració quantitativa a les Aules d'Acollida Temporal impulsades ja el passat curs, no dóna cap solució als alumnes menors de 16 anys que no abandonen els estudis obligatoris i no poden tenir accés a un programa de transició al treball per no tenir 16 anys", ha explicat Gerard Ardanuy, que creu també que "hi ha massa rigidesa a l’hora d'atorgar Aules d'Acollida als centres un cop el curs ja ha començat". Des de CiU també s’ha denunciat "la incapacitat per part de la Regidora d'Educació de donar resposta sobre quins programes i quantes hores de formació segueixen els professors per preparar-se per fer front a la inclusió de nouvinguts a les aules".
A parer del regidor Ardanuy, "informes com el presentat ignoren que l’exclusió i la marginalitat no te nacionalitat, ignora també que hi ha un nombre cada cop més gran d'alumnes de nacionalitat espanyola que cauen cada any del sistema educatiu a la nostra ciutat i ni el Consorci d'Educació de Barcelona ni l'Ajuntament tenen ni idea del fracàs escolar ni de l'abandonament d'estudis obligatoris, ni de l'absentisme". "Aquestes també són dades clau per la millora del sistema escolar", ha insistit Ardanuy, "i la missió de la Regidoria d'Educació de Barcelona i del Consorci és treballar per millorar la nostra educació i no per buscar l'enfrontament gratuït entre escola pública i escola concertada".
No hay comentarios:
Publicar un comentario