viernes, 6 de marzo de 2015

BARCELONA, UNA CIUTAT INNOVADORA I TECNOLÒGICA

Barcelona aposta decididament per desenvolupar a fons el concepte d'Smart City i situar-se entre les ciutats capdavanteres en innovació i tecnologia. Un clar exemple és el Mobile World Congress, una iniciativa que situa a Barcelona com la capital mundial del mòbil i que en la seva 10a edició ja ha atret a més de 2.000 expositors i 90.000 assistents de 200 països. Una mostra de l’aposta decidida que fa la ciutat per la innovació i l’impuls de la tecnologia com a sector econòmic.

Segons l’informe IDC Smart Cities 2012, Barcelona és la primera del rànquing de les Smart Cities d’Espanya i al gener de 2014 puja al quart lloc entre les Smart Cities europees. Tanmateix, la Comissió Europea acaba de proclamar-la “Capital de la Innovació”, una ciutat productiva, que millora la seva gestió a través de la tecnologia pensant en les persones.

En aquest marc, Barcelona es proposa també una estratègia per esdevenir societat digital utilitzant l’educació i la comunitat educativa com a motors de transformació. Per això, des de l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb la Generalitat i través del Consorci d’Educació, volem promoure aquest canvi tecnològic en l’educació i la societat, treballant al voltant de tres eixos: els docents, els estudiants i les infraestructures, una estratègia que vam plantejar a la passada 7a edició del congrés "ITWorldEdu: Aprenent amb la tecnologia", punt de trobada, referència i integració a la ciutat entre professionals del sector tecnològic i de l'àmbit educatiu que es va centrar principalment en la presentació de solucions innovadores al voltant de la introducció de les tecnologies mòbils a l'escola i les aplicacions educatives emergents.

Durant aquest mandat, i en relació als dos primer eixos, a través de l’Institut Municipal d’Educació i en col·laboració amb diverses entitats i institucions, hem tingut com a objectiu crear lideratge tecnopedagògic en els centres educatius i hem fet una aposta decidida per promoure entre l’alumnat, el professorat i les famílies l’ús de les TIC, impulsant una sèrie de projectes i programes, sota el nom de “Impuls TIC”, per implantar una inclusió de l’aprenentatge de les noves tecnologies a l’aula.

De la mateixa manera, també volem desenvolupar metodologies que estimulin les vocacions cientificotècniques dels estudiants en tots els nivells educatius i avançar cap a models d’educació integrals que sintonitzin amb l’evolució dels nous escenaris econòmics i socials actuals i de futur, amb el desenvolupament exponencial de les tecnologies.  Per això Barcelona reforça la seva col·laboració amb la Global STEM Alliance i llança nous programes educatius per fomentar l’interès per la ciència dels escolars. Barcelona ha de fer una tasca impulsora i multiplicadora que aposti per les grans línies internacionals actuals de la innovació educativa i en aquesta línia, conjuntament amb l'Obra Social La Caixa, hem organitzat la 1st STEAM International Conference sota el lema "Aprendre avui per resoldre el demà!". Aquesta conferència Internacional reconeguda com activitat formativa pel Departament d'Ensenyament aplegarà els dies 17 i 18 d'abril als principals experts en aquestes metodologies d'aprenentatge de la ciència i amb la ciència a les escoles

Per una altra banda, d’altres projectes innovadors, com per exemple el programa “Petits Talents Científics”, també esdevenen una aposta clara per part de l’Ajuntament per promoure i inculcar el mètode científic a les aules.

Amb tot aquest treball volem aconseguir una aliança estratègica entre els pedagogs, els mestres i els professors amb tecnòlegs i científics, les empreses tecnològiques i centres de recerca, amb l’objectiu de fer el gran salt que el nostre sistema educatiu necessita per afrontar el futur amb garanties.



No hay comentarios: