viernes, 31 de octubre de 2014

VIBORG, CIUTAT CANDIDATA A LA XARXA FP



M’agradaria fer referencia en aquesta publicació al viatge a Viborg (Dinamarca) que vaig fer fa unes setmanes mogut per l’interès de conèixer el sistema educatiu danès de formació professional i la intenció d’establir vincles de cooperació per a futurs projectes de col·laboració entre Viborg i Barcelona. Durant el viatge vaig acompanyar al gerent de la Fundació BCN FP Pere Ros i l’equip de la Secretaria General de la Xarxa FP.

Viborg és una de les ciutats daneses més antigues de Dinamarca situada al centre de la península de Jutlàndia. La ciutat és la capital del municipi de Viborg i forma part de la regió de Midtjylland. Amb 95.000 habitants, el mes d’agost d’aquest 2014, les dades d’atur registrades eren d’un 3,5 per cent, un punt i mig per sota que el global de Dinamarca, centrant com a principals sectors econòmics el negoci agrícola, els serveis ambientals, la gestió de residus i el sector sanitari. El seu sistema educatiu aposta per l’orientació i la flexibilitat curricular fent possible una veritable dualitat entre formació i treball. En aquest aspecte, la ciutat vol fomentar l’intercanvi internacional d’estudiants entre diferents països, per això, s’està estudiant una relació de col·laboració entre el sector d’FP en el marc del projecte Erasmus+, previst per l’abril/maig de 2015.

En aquesta línia, l’any 2013, i arran de les bones relacions entre el INS Pere Martrell a Catalunya i l’escola MERCANTEC House of Technology a Viborg, la ciutat va manifestar el desig d’incorporar-se a la Xarxa FP. Seguint el procediment que contempla el Manual de Qualitat de l’Associació XARXA FP per a la incorporació de noves ciutats, els representants de la delegació ens vam reunir amb la vicepresidenta del Comitè Permanent sobre Internacionalització, Educació i Innovació de l’Ajuntament de Viborg, i el responsable del Centre de Negocis de Viborg així com amb els responsables de projectes internacionals de MERCANTEC - centre d’excel·lència tecnològica de formació professional- entre d’altres.

Després de les reunions només puc dir que faig una valoració molt positiva del model educatiu que tenen implantat a Dinamarca. Amb unes dades de fracàs educatiu baix, al voltant del 3%, els danesos parteixen d’un sistema d'educació superior i formació professional públic que es gestiona amb grans centres regionals portats per entitats privades, com MERCANTEC, que fan servei públic i treballen directament per l'administració. A més, el sistema educatiu danès gestiona de forma molt àgil la creació de noves titulacions i els seus currículums i continguts acadèmics d’acord amb els requeriments de les empreses, portant aquestes decisions a les taules de treball entre l’administració i les entitats empresarials de la forma més breu possible.

Crec que sovint es pot confondre el concepte de servei públic amb la idea que qui presta el servei ha de ser “funcionari"... hi ha un debat sobre si hauria de ser així o no. Penso que en un país que vulgui assolir estratègies que posin al ciutadà en el centre de la seva prioritat i cerqui el millor servei públic, la prioritat hauria de ser la màxima qualitat del servei i no qui presta el servei, que ha de ser públic i accessible per a tots els ciutadans.
A Dinamarca com a molts països de l’Europa social més avançada tenen aquest debat resolt i amb molt bons resultats.

Aquest viatge ha fet possible establir una relació més propera amb la ciutat de Viborg, hem explorat possibles col·laboracions en l’àmbit educatiu amb aquest municipi i hem analitzat la possibilitat de compartir experiències que ens ajudin a implantar estratègies al voltant de la generació de vocacions científiques i tecnològiques.



 


viernes, 24 de octubre de 2014

DUES SUPERILLES A L’EIXAMPLE



Aquesta setmana m’agradaria comentar en el bloc un tema que ja fa mesos que estem tractant: les superilles al districte de l’Eixample.

Després de diverses reunions amb els veïns, des de l’Ajuntament de Barcelona tirem endavant el projecte per fer dues superilles al districte, una delimitada pels carrers Tarragona, Aragó, Comte d’Urgell i la Gran Via de les Corts Catalanes; i l’altre, pels carrers d’Entença, París, Muntaner i Mallorca. A partir d’aquest moment des de l’Ajuntament i el teixit veïnal i associatiu hem de començar a treballar en aquests dos àmbits per analitzar-los i fer propostes basant-nos en una premissa essencial, que el programa de superilles s’ha de desenvolupar aconseguint el màxim consens possible entre tots els implicats. El pla de definició de la iniciativa es troba en el seu punt d’inici i les necessitats i propostes s’aniran contrastant amb els treballs dels tècnics d’Hàbitat Urbà per tal de poder dur-les a la pràctica.

L’elecció de les zones és a causa de les seves característiques: són espais oberts i amb molt de trànsit. Aquests dos àmbits compten amb una superfície total de prop de 102 hectàrees i més de 43.100 habitants. La idea de les superilles consisteix a agrupar diferents edificis en bloc, de manera que els carrers que els travessin es converteixin en vies per a vianants. Aquestes dues zones del districte de l’Eixample són punts estratègics per a fer les superilles i així poder aprofitar més l’espai públic del barri pels veïns.

Si voleu més informació sobre el projecte, us podeu adreçar a:

Programa de Superilles a Barcelona
Departament de premsa de l'Ajuntament












viernes, 17 de octubre de 2014

SEGUIM TREBALLANT PER ELIMINAR ELS BARRACONS DELS CENTRES EDUCATIUS


Aquesta setmana, en primer terme, m’agradaria tornar a posar èmfasi i parlar més concretament sobre les bases de treball establertes per a l’eliminació dels barracons als centres educatius d’infantil i primària de la ciutat de Barcelona. 

L’equip de govern municipal, mitjançant un treball conjunt amb la Generalitat de Catalunya i a través del Consorci d’Educació de Barcelona, ha posat les bases i ha planificat de manera definitiva l’eliminació, l’any 2016, dels barracons als centres educatius d’infantil i primària.Aquest curs escolar 2014-15, l’escola Congrés-Indians ha estat trasllada a l’antiga escola Rosa dels Vents i al setembre de 2015, obriran les noves escoles Univers i Encants en edificis definitius. Durant l’any 2016, també deixaran d’estar en barracons les escoles La Maquinista i Can Fabra. 

Durant aquest mandat hem aconseguit reduir a només 4 els centres públics que fan classes en barracons i, des d'Unió, seguirem treballant per aconseguir eliminar, l’any 2016, els barracons que des de fa molts anys hi ha a la ciutat de Barcelona en centres educatius. 

En segon terme, també m’agradaria esmentar l’aposta del govern municipal de la ciutat per la formació professional, amb centres educatius excel·lents a la ciutat. També per la formació professional Dual que permetrà que durant aquest curs i el vinent un total de 500 alumnes d’FP puguin desenvolupar les seves pràctiques, en la modalitat d’FP Dual, alternança estudi-treball, en dependències municipals. A més, també m’agradaria destacar les diferents accions que estem desenvolupant durant tot aquest mandat per promoure les segones oportunitats als nois i noies que no han pogut aprovar l’ESO, i que aquest curs posarem a la seva disposició un total de 1.289 places de “Programes de Formació i Inserció”(antics PQPI), per promoure el seu retorn al sistema educatiu.
 

viernes, 10 de octubre de 2014

PRIMER CONGRÉS MUNDIAL SOBRE ANTONI GAUDÍ

La publicació d’aquesta setmana m’agradaria dedicar-la a una gran figura de la nostra cultura i el nostre país com és Antoni Gaudí.

Avui finalitza el Primer Congrés Mundial sobre l’arquitecte. Durant tota la setmana 300 experts d’arreu del món i 40 ponents han exposat, a la Universitat de Barcelona, estudis científics inèdits sobre aquest geni del modernisme.

Aquesta és la primera edició d’un programa de sis congressos d’investigació que es faran cada dos anys a la ciutat, cadascun centrat en l’estudi d’una obra de Gaudí, enguany el congrés ha estat dedicat a la Colònia Güell.

Antoni Gaudí és un dels principals símbols de la nostra cultura, és l’únic arquitecte que té 8 obres declarades patrimoni de la humanitat, entre elles, la famosa Sagrada Família, situada al districte de l’Eixample, o la Casa Batlló i la Pedrera. L’innovador mètode de treball que va crear Gaudí i la gestió que va fer de la seva creativitat ha permès avui en dia obrir nous camins per a les empreses a través de la cultura i explorar noves fórmules en el sector empresarial.


Aquí us deixo uns vídeos que parlen sobre el Congrés i la figura d'Antoni Gaudi.




viernes, 3 de octubre de 2014

UN INICI DE CURS EXCEL·LENT

Després d’un període de descans a causa de les vacances d’estiu i la moguda agenda d’inici de curs, tornem a reactivar el bloc.

Primer de tot m’agradaria fer una valoració molt positiva d’aquest començament de curs. Gràcies a la bona col·laboració entre l’Ajuntament i la Generalitat hem realitzat una sèrie de millores per gestionar un sistema educatiu amb la millor excel·lència possible.

M’agradaria destacar que aquest inici de curs no hi ha hagut cap impacte negatiu pel que fa a professorat, ja que hi ha hagut un increment de 73 nous docents a Barcelona. Hem millorat els centres d’infantil i primària gràcies a les obres realitzades durant aquest estiu en què s’ha fet una inversió de 17M€ per millorar 121 centres de primària. També hem apostat per eliminar els barracots. S'estan fent obres a l’escola Encants a Sagrada Família i l’escola Univers a Gràcia. A més, estem treballant en l’escola Can Fabra i l’any que ve comencen les obres a l’escola Maquinista. Pel que fa a les beques menjador, aquest curs, 16.000 famílies gaudeixen de l’ajut, una aposta que es va iniciar amb aquesta política d’equitat ara farà 3 cursos.

Des d’Unió hem treballat i continuarem esforçant-nos per mantenir aquesta situació i millorar l’educació a Barcelona. De moment els resultats han estat positius, ja que hem obtingut els millors resultats educatius amb un 89% de graduats a 4rt ESO i ens posicionem 4 punts per sobre la mitjana de Catalunya.

Aquí us deixo l’entrevista que em van fer a Barcelona Televisió (BTV) el passat 15 de setembre on explico aquestes i d’altres millores d’aquest inici de curs:

http://www.btv.cat/btvnoticies/2014/09/15/entrevista-completa-al-regidor-deducacio-gerard-ardanuy/

Per una altra banda, i ja per finalitzar el contingut d’aquesta publicació, m’agradaria agrair l’esforç i la il·lusió de totes les entitats i persones que, any rere any, ens permeten gaudir de la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample. Aquest any s’ha tancat un programa festiu en què conviuen la festa amb el compromís social, la cultura, l'esport i l'activitat comercial. Si no us hi heu passat, encara teniu l’oportunitat, fins a aquest diumenge 5 d’octubre, de gaudir de les activitats populars i culturals d’aquesta festa.