martes, 31 de marzo de 2015

EL PROJECTE XEIX I PATIS OBERTS AL BARRI PER SETMANA SANTA

En la publicació d’aquesta setmana m’agradaria fer una petita referència al projecte XEIX.

XEIX és una iniciativa d’inclusió social, educativa i comercial adreçada als veïns i les veïnes de la comunitat pakistanesa i xinesa de dos barris de l’Eixample: Fort Pienc i Sant Antoni. Concretament, es va posar en marxa el mes d’octubre de l’any 2012 i tenia com a principal objectiu la progressiva incorporació de la comunitat xinesa en la vida associativa del barri del Fort Pienc. És a partir del 2014 que es va començar a treballar amb la comunitat pakistanesa que resideix o treballa al districte, i la iniciativa es va ampliar geogràficament al barri de Sant Antoni.





Després, també m’agradaria destacar que durant les vacances escolars de Setmana Santa, oferim un any més a infants, joves i les seves famílies la possibilitat de gaudir de diferents patis escolars oberts al barri, a tots els districtes de la ciutat, com a espais d'ús públic, però també com a espais on participar en activitats de dinamització educativa dirigides que, amb entrada lliure, hem organitzat obertes a tothom. A l’Eixample obre l’Escola Carlit, del 30 de març al 6 d’abril, en horari de matins, de 11 a 14 hores. 

Més informació sobre horaris i patis oberts durant la Setmana Santa al web municipal d'educació.

Molt bona Setmana Santa a tothom!

EL DISTRICTE DE L’EIXAMPLE PIONER EN FORMACIÓ A GENT GRAN

El saber no té edat i des de U. de la G.G apostem per l’aprenentatge al llarg de tota la vida com a mètode pel desenvolupament personal, el compromís cívic i l’exercici de convivència.

En aquest sentit, l'objectiu del nostre govern al districte de l'Eixample és estimular l'acció formativa d'alt nivell amb la implicació d'institucions de referència i prestigi que en col·laboració amb els nostres casals són un exemple d’implicació i d'innovació permanent.

Des de l’any 2012 hem impulsat una sèrie de projectes formatius per a gent gran derivats del conveni signat amb la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona. L’acord estableix vincles de col·laboració entre joves voluntaris del Grau de Pedagogia de la UB amb els Espais de gent gran situats al districte per tal de garantir la formació en noves tecnologies i apropar les TIC a les persones grans d’una forma més personalitzada.
El projecte s’ha portat a terme els cursos 2012-2013 i 2013-2014 a l’espai Fort Pienc, l’espai Sagrada Família i l’espai Sant Antoni amb èxit de participació i més de 20 tallers realitzats. A més, el resultat ha estat molt positiu per les dues parts, ja que no només s’ha despertat l’interès de les persones grans per les noves tecnologies sinó que s’ha establert vincles afectius entre els participants en el projecte aconseguint una motivació addicional per part dels joves a seguir col·laborant amb iniciatives semblants.

Per una altra banda, també hem posat en marxa aquest curs 2014-2015 un projecte de formació per a gent gran amb el Conservatori Municipal de Música i la UB en què hem desenvolupat programes específics com cant coral, piano i tècnica vocal bàsica, entre d’altres, amb més d’una desena d’inscrits fins avui.

Per finalitzar, a més d’impulsar aquests projectes formatius també estem pendents d’iniciar d’altres amb la Universitat de l’Experiència i l’Institut de Formació Contínua (IL3) de la UB i no hauríem d’oblidar la tasca que es promou en el marc dels Espais i casals de gent gran. Al districte de l’Eixample, només el primer trimestre de 2015, ja s’han organitzat més de 300 tallers formatius i les activitats que s’organitzen són promogudes en el 90% per les mateixes persones grans, fet que enriqueix l’experiència formativa.

viernes, 27 de marzo de 2015

UniverCities, LA XARXA INTERNACIONAL DE CIUTATS UNIVERSITÀRIES



La setmana passada vaig viatjar a Ginebra (Suïssa) per donar el suport total de la ciutat de Barcelona a UniverCities, i així impulsar la creació d’aquesta xarxa internacional de ciutats universitàries per afavorir i contribuir a millorar la col·laboració entre les ciutats i les universitats i, també, per ajudar a la seva projecció local i internacional.

En aquesta trobada internacional, els representants de centres universitaris i governs municipals de ciutats universitàries com Basilea, Brussel·les, Dakar, Edimburg, Nantes, París, Praga, Zurich, Beirut, Sao Pablo, Milà, Roma, Lió, Filadèlfia, Beijing i Barcelona ens vam reunir per intercanviar experiències i idees per així reforçar els vincles de col·laboració entre ciutats i universitats, a més de la cerca de noves oportunitats i acords.

Barcelona s’ha convertit en els últims anys en una veritable ciutat universitària. Actualment compta amb més de 8 universitats diferents, públiques i privades, amb alumnat procedent de tots els continents. Per això, ofereix, a la ciutat i al món, un ampli teixit de centres universitaris que permeten cursar durant tot l’any, també a l’estiu, diversos tipus d’estudis d’educació superior d’alta qualitat i excel·lència. En aquest sentit, en els últims anys Barcelona ha millorat en el rànquing internacional de ciutats universitàries i, actualment, estem en la 10a posició al Times Higher Education i la 6a més popular, al QS Best Student Cities in Europe, cosa que ens omple d’orgull i ens anima a treballar amb major intensitat des del govern amb els centres universitaris que tenim a la ciutat.


miércoles, 25 de marzo de 2015

EL MEU MÉS PROFUND CONDOL PER LES VÍCTIMES DE L'ACCIDENT AERI


M’agradaria traslladar el meu més profund i sentit condol als familiars i amics de les víctimes de l’avió de la companyia aèria alemanya Germanwings accidentat mentre feia la ruta entre Barcelona i Düsseldorf ahir al matí als Alps francesos.

UNIÓ MANIFESTA EL SEU CONDOL PER LA TRAGÈDIA DE L’ACCIDENT AERI

viernes, 13 de marzo de 2015

NOVES MESURES PER PAL·LIAR L’EFECTE DELS VISITANTS A L’ENTORN DE LA SAGRADA FAMÍLIA

Gràcies al diàleg establert als grups de treballs impulsats per l’Ajuntament entre el Consell de barri de Sagrada Família i la Junta Constructora del Temple, s’han proposat mesures per aconseguir una convivència millor entre ciutadania i turisme.

En les primeres reunions, s’ha acordat la implantació d’algunes mesures a curt termini com l’ordenació de l’activitat turística en l’entorn del temple, la implantació d’agents cívics al territori, el desenvolupament d’un nou pla d’inspecció de les activitats econòmiques que es desenvolupen a la zona, l’ús del solar dels carrers de Lepant amb Aragó i la redacció del Pla de Comerç i Turisme de la Sagrada Família.

Per tant, el consistori implantarà sis punts amb agents cívics a partir de l’abril, coincidint amb l’increment de visitants, per garantir el civisme i s’ha posat en marxa un pla de reforç de la inspecció per al control d’activitats econòmiques que puguin causar alguna incidència, ja s’han precintat cinc negocis que feien una activitat sense tenir-ne la llicència. A més, aquest estiu es traslladaran les cues per entrar a la Sagrada Família dins del mateix recinte per evitar aglomeracions i així reduir l’impacte de les cues a la via pública.

Aquesta col·laboració intensa amb el teixit veïnal, els comerços i el Temple representa un pas endavant molt rellevant. Mentre que amb els veïns sí que havíem mantingut molt de diàleg, amb el temple és la primera vegada; i veiem una predisposició i implicació molt bona per corregir aquesta situació.
La previsió és que els propers temes a tractar en el marc d’aquest grup de treball siguin: l’estudi d’opcions per a incrementar l’espai disponible de vianants en Marina i Sardenya; estudi de l’actual ubicació de les parades del bus turístic i els seus recorreguts; i la concreció de les actuacions previstes en el pla estratègic de comerç.



 

 

viernes, 6 de marzo de 2015

BARCELONA, UNA CIUTAT INNOVADORA I TECNOLÒGICA

Barcelona aposta decididament per desenvolupar a fons el concepte d'Smart City i situar-se entre les ciutats capdavanteres en innovació i tecnologia. Un clar exemple és el Mobile World Congress, una iniciativa que situa a Barcelona com la capital mundial del mòbil i que en la seva 10a edició ja ha atret a més de 2.000 expositors i 90.000 assistents de 200 països. Una mostra de l’aposta decidida que fa la ciutat per la innovació i l’impuls de la tecnologia com a sector econòmic.

Segons l’informe IDC Smart Cities 2012, Barcelona és la primera del rànquing de les Smart Cities d’Espanya i al gener de 2014 puja al quart lloc entre les Smart Cities europees. Tanmateix, la Comissió Europea acaba de proclamar-la “Capital de la Innovació”, una ciutat productiva, que millora la seva gestió a través de la tecnologia pensant en les persones.

En aquest marc, Barcelona es proposa també una estratègia per esdevenir societat digital utilitzant l’educació i la comunitat educativa com a motors de transformació. Per això, des de l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb la Generalitat i través del Consorci d’Educació, volem promoure aquest canvi tecnològic en l’educació i la societat, treballant al voltant de tres eixos: els docents, els estudiants i les infraestructures, una estratègia que vam plantejar a la passada 7a edició del congrés "ITWorldEdu: Aprenent amb la tecnologia", punt de trobada, referència i integració a la ciutat entre professionals del sector tecnològic i de l'àmbit educatiu que es va centrar principalment en la presentació de solucions innovadores al voltant de la introducció de les tecnologies mòbils a l'escola i les aplicacions educatives emergents.

Durant aquest mandat, i en relació als dos primer eixos, a través de l’Institut Municipal d’Educació i en col·laboració amb diverses entitats i institucions, hem tingut com a objectiu crear lideratge tecnopedagògic en els centres educatius i hem fet una aposta decidida per promoure entre l’alumnat, el professorat i les famílies l’ús de les TIC, impulsant una sèrie de projectes i programes, sota el nom de “Impuls TIC”, per implantar una inclusió de l’aprenentatge de les noves tecnologies a l’aula.

De la mateixa manera, també volem desenvolupar metodologies que estimulin les vocacions cientificotècniques dels estudiants en tots els nivells educatius i avançar cap a models d’educació integrals que sintonitzin amb l’evolució dels nous escenaris econòmics i socials actuals i de futur, amb el desenvolupament exponencial de les tecnologies.  Per això Barcelona reforça la seva col·laboració amb la Global STEM Alliance i llança nous programes educatius per fomentar l’interès per la ciència dels escolars. Barcelona ha de fer una tasca impulsora i multiplicadora que aposti per les grans línies internacionals actuals de la innovació educativa i en aquesta línia, conjuntament amb l'Obra Social La Caixa, hem organitzat la 1st STEAM International Conference sota el lema "Aprendre avui per resoldre el demà!". Aquesta conferència Internacional reconeguda com activitat formativa pel Departament d'Ensenyament aplegarà els dies 17 i 18 d'abril als principals experts en aquestes metodologies d'aprenentatge de la ciència i amb la ciència a les escoles

Per una altra banda, d’altres projectes innovadors, com per exemple el programa “Petits Talents Científics”, també esdevenen una aposta clara per part de l’Ajuntament per promoure i inculcar el mètode científic a les aules.

Amb tot aquest treball volem aconseguir una aliança estratègica entre els pedagogs, els mestres i els professors amb tecnòlegs i científics, les empreses tecnològiques i centres de recerca, amb l’objectiu de fer el gran salt que el nostre sistema educatiu necessita per afrontar el futur amb garanties.