viernes, 30 de enero de 2015

240è ANIVERSARI DE L’ESCOLA SUPERIOR DE DISSENY I ART DE LA LLOTJA

La setmana passada vaig tenir l’honor d’assistir a l’acte de commemoració del 240è aniversari de l’Escola Superior de Disseny i Art de La Llotja que es va celebrar a la sala d’actes de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Primer de tot m’agradaria felicitar a l’equip directiu i els alumnes per aquests 240 anys de recorregut acadèmic en què l’escola s’ha consolidat com a referent dintre el panorama artístic formatiu a Catalunya passant per les seves aules artistes, artesans i professionals del món de l'art i el disseny tan consagrats i de renom mundial com Picasso, Miró, Nonell i, més recentment, Jaume Plensa, Òscar Tusquets o Joan Lao.

És un orgull per mi com a regidor d’Educació i Universitats i com a ciutadà tenir aquesta escola dintre de l’oferta de centres educatius on s’imparteixen disciplines artístiques de la ciutat. Aquesta escola té una llarga tradició històrica, per això, l’equip directiu actual vol continuar treballant per reforçar el reconeixement de la formació artística a l’escola. Aquest 2015 iniciaran un pla de treball que compta amb la col·laboració de tots els col·lectius lligats a l’escola i a altres institucions i desenvoluparan el projecte 240+, que proposa recollir, ordenar, recuperar i gaudir de la història i el patrimoni de l’escola des d'una mirada contemporània i creativa. Aquest projecte engloba un seguit d’activitats durant tot l’any i permetrà conèixer no només els orígens de l’escola, sinó també analitzar els reptes de futur.

A la sala d’actes de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi

viernes, 23 de enero de 2015

L’ÚS SOCIAL DELS CENTRES EDUCATIUS DE BARCELONA

Aquesta setmana s’ha fet notícia que des de l’Ajuntament de Barcelona hem invertit 25,49 milions d’euros durant el 2014 en obres de reforma, ampliació, millora i rehabilitació integral a centres educatius públics de Barcelona.

Un dels nostres principals objectius des de l’inici del mandat és aconseguir que l’ampli i històric parc d’equipaments educatius públics de la ciutat estigui en les millors condicions possibles i , que en aquest sentit, garantir uns centres públics d’alta qualitat també pel que fa referencia a les seves instal·lacions, dependències i serveis. La inversió municipal extraordinària superior als 25,49 milions ha permès complir un compromís que vam adquirir des del govern municipal amb la ciutadania a finals de 2013 i, en aquest sentit, hem pogut desenvolupar grans millores a més de 120 escoles i equipaments educatius públics de la ciutat que ho necessitaven i, en alguns casos, des de feia anys.

L’ús continuat dels centres educatius públics, i el fet que molts formin part d’un grup d’equipaments escolars històrics, fa que s’hagin de fer aquestes obres de millora per tal d’evitar el deteriorament dels centres i assegurar una educació de qualitat i segura.

A més, molts centres que formen part del parc d’equipaments educatius públics utilitzen les seves instal·lacions en horari escolar però també les utilitzen fora d’aquest horari per donar un servei d’ús social al veïnat i a les entitats i organitzacions de la ciutat.

El passat 2014 va sortir un informe sobre l’ús social dels centres públics de la ciutat de Barcelona durant el curs 2013-14. L’estudi es va realitzar durant el mes d’abril i maig del mateix any a cadascun dels centres públics de Primària i Secundària de la ciutat. El 91,1% de les escoles participants van respondre, d’instituts un 80,3%.

Dels centres que van respondre, un 75% de les escoles van fer cessions d’espais, és a dir, un total de 114 escoles van cedir els seus espais a entitats o organitzacions perquè en fessin un ús social. En menor mesura, un total de 37 instituts (64,9%) van cedir els seus espais. A més, en la majoria dels districtes s’han fet més cessions d’ús continuat que d’ús puntual i no es va demanar cap contraprestació en el 49,9% dels casos.

Fora de l’horari escolar els equipaments dels centres educatius públics (patis, gimnasos, aules...) s’utilitzen principalment per fer activitats esportives, en un 29% dels casos, amb el futbol com a principal activitat. En segon lloc, trobem les activitats musicals, i en tercera posició les activitats de dinamització educativa que ofereix el programa Patis Oberts al Barri que impulsem des de l’Institut Municipal d’Educació.

Des de l’Ajuntament i des d’Unió estem treballant i seguirem treballant perquè el parc d’equipaments educatius públics de Barcelona estigui en les millors condicions possibles, ja que no només són un servei públic de qualitat durant l’horari escolar, sinó que també tenen un pes important com a servei social i educatiu fora d’aquest horari.

viernes, 16 de enero de 2015

LA FESTA MAJOR DE SANT ANTONI




La festa major de Sant Antoni, que comença demà dia 17 amb el pregó -tot i que avui ja s'inclouen actes a la programació- i finalitza el 25 de gener, rep l’any nou amb un ventall d’activitats que aporten música, tradició i gresca a tot el barri. Un barri que s’està transformant i millorant amb les obres de reurbanització del Paral·lel gairebé enllestides, la reforma de l’emblemàtic Mercat de Sant Antoni, que de ben segur que potenciarà el seu encant i singularitat, i la rehabilitació de l’antiga seu de l’ONCE, situada al carrer Calàbria núm. 66, que acollirà un espai per a entitats del barri i serveis de la ciutat. En aquest punt, m’agradaria destacar que estem desenvolupant un potent equipament de barri, districte i ciutat, amb una part important de l'espai cedit per l'activitat veïnal, social i educativa, basat en el pacte i el treball conjunt entre les entitats i l'Ajuntament, un bon exemple de d’implicació associativa i participació. A més, l'escola d'adults Pere calders es trasllada a aquest equipament.

I tornant a la festa major de Sant Antoni, enguany, la celebració adquireix un especial simbolisme, tenint en compte que dues escoles simbòliques del barri celebren el seu aniversari. D’una banda, l’Escola Pia de Sant Antoni, amb 200 anys d’antiguitat, serà la protagonista del pregó, que se celebrarà al migdia als Jardinets de l’Alguer. I de l’altra, els Salesians de Rocafort que l’any 2014 van estar reconeguts amb la medalla d’Honor de la ciutat pels seus 125 anys i presenten una exposició fotogràfica que explica la seva història.

Com cada any, la festa major de Sant Antoni té propostes engrescadores per a totes les edats i tots els públics. Hi haurà cercaviles, correfocs, havaneres, teatre, la trobada de col·leccionisme, mercat d'intercanvi, tallers, cinema mut, sopar solidari a l'Envelat i la cursa de Sant Antoni, la primera prova de l'any per als aficionats de l’atletisme i a les curses populars de Barcelona, entre altres actes.

A més, emmarcada en la festa major, dissabte dia 24, a les 11 hores, se celebrarà la cavalcada dels Tres Tombs per Sant Antoni Abat, una activitat que porta realitzant-se 190 anys. Inicialment es feia el tradicional recorregut dels tres tombs sobre un mateix circuit però actualment s’amplia la cercavila que parteix del barri i s’adreça a la plaça de Sant Jaume. La parada més important és a l’església dels Escolapis de Sant Antoni, ja que és el punt de trobada de molta gent que porta els seus animals de companyia perquè rebin la benedicció.

Per finalitzar, vull agrair i reconèixer l’esforç i la feina feta de les persones que, any rere any, contribueixen a fer realitat la festa major del barri de Sant Antoni i a tots els organitzadors i implicats en la cavalcada dels Tres Tombs.

Molt bona festa Major a tots!

Podeu consultar el programa de la festa major aquí.

viernes, 9 de enero de 2015

LA REHABILITACIÓ DE L’ESCOLA RAMON LLULL

Tornem de les festes de Nadal i tota l’activitat social i laboral de la ciutat es torna a reactivar. Per això, m’agradaria destacar la reforma integral de l’Escola Ramon Llull, primer pel seu valor com a equipament educatiu i l’altre per la importància que té aquesta escola en la història de la nostra ciutat. Les obres de la primera fase, que van començar el passat 2014, es preveuen que finalitzin aquest mes de gener. En aquesta primera fase s’han rehabilitat les cobertes i les façanes de l’escola, que destaquen pel color i els esgrafiats. La intervenció ha costat 2,3 milions d'euros i ha durant uns 8 mesos molt intensos. Les fases següents se centraran en la recuperació dels interiors i en la millora i la tecnificació del centre.


 
L’Escola Ramon Llull forma part d’un grup d’equipaments escolars històrics dels anys 20 i 30. El grup escolar estava situat en un lloc limítrof de la ciutat, tocant a un seguit de fàbriques de l’època. L’Ajuntament de Barcelona d’aleshores va començar un projecte educatiu catalogant diferents equipaments escolars de béns locals importants, de tal manera que es gestionaven i dissenyaven amb una visió innovadora i moderna. L’escola Ramon Llull n’era un d’ells.

El grup de l'actual Escola Ramon Llull és obra de l'arquitecte Josep Goday, i precisament un dels seus néts, el també arquitecte Marc Cuixart Goday, és el responsable de la rehabilitació. Sota la seva direcció s'han recuperat les cobertes i les façanes, els estucs i els esgrafiats dels edificis. Aquests treballs ornamentals els va fer Josep Goday amb el senyor Canyelles.

Aquest projecte educatiu, innovador i modern,  que va centrar les polítiques socials dels ajuntaments dels anys 20 i 30 encara avui en dia segueix sent un referent per Unió i per l’educació pública de la ciutat.