miércoles, 24 de diciembre de 2014

FEM NADAL A L’EIXAMPLE

L’enllumenat de la Gran Via, en el tram entre els carrers Bailèn i Muntaner, dissenyat per l’Estudi Emiliana Design en motiu del concurs Encén el Nadal.


Aquesta segurament serà l’última entrada que faci al meu bloc aquest 2014, per això m’agradaria desitjar-vos un bon Nadal a tots i una excel·lent entrada d’any, a més aprofito per comunicar-vos les múltiples activitats que fan les entitats i els equipaments del districte de l’Eixample durant aquestes festes.

Com cada any, la tradicional Fira de Reis s’instal·la a la Gran Via, al tram entre Rocafort i Muntaner, fins al 6 de gener. Enguany, en aquest mercat nadalenc hi trobareu més de 270 parades dedicades a joguines, i tota mena d’objectes per regalar. Aquesta, però, no és l’única fira destacada que s’organitza a l’Eixample durant les festes, la Fira de Nadal de la Sagrada Família, que va acabar el passat dimarts dia 23, també és un punt de trobada per comprar regals aquest Nadal. Aquest mercat va néixer als anys seixanta i s'ha convertit en una de les fires nadalenques de més tradició de l'Eixample per anar a comprar figures pessebrístiques.

Un altre de les activitats més destacades i aclamades per fer al districte durant aquestes festes és la pista de patinatge sobre gel de plaça Catalunya, que estarà fins a l’11 de gener, i per dotzè any consecutiu, la “Mostra de Jocs i Joguines de l´Eixample: Juga i tria omple el Centre Cívic Fort Pienc” també se celebrarà fins el dia 30 de desembre amb una gran varietat de jocs i joguines, que permetran descobrir, jugar, experimentar i provar les novetats del mercat en previsió a les properes adquisicions nadalenques. A més, l'Escola Ferran Sunyer i Escola Mallorca del districte de l'Eixample obriran les seves portes per acollir els infants, nois i noies i joves que vulguin participar en les activitats de dinamització educativa que s'hi organitzen.

Aquestes i moltes altres activitats que trobareu anunciades al web del districte se celebraran aquest Nadal i són el reflex que l’Eixample té una intensa activitat econòmica, comercial i cultural. Per això, m’agradaria que aprofitéssim aquestes festes per fer comerç de barri, i donar suport als petits i mitjans comerciants que se situen al districte.

Ja per acabar m’agradaria felicitar als guanyadors d’Encén el Nadal, el concurs de disseny d’enllumenat nadalenc dels carrers Gran Via i Aragó pels seus dissenys i destacar l’enllumenat del Passeig de Gràcia que estrena llums aquest any inspirats en els arcs catenaris modernistes d’Antoni Gaudí.

Bon Nadal, bones festes i bona entrada d'any a tothom.


Els arcs catenaris modernistes d’Antoni Gaudí que enllumenen el Passeig de Gràcia.

viernes, 19 de diciembre de 2014

DOS ANYS DEL CENTENARI DE L’ESCOLA PIA DE DIPUTACIÓ

         A l'acte de celebració dels 100 anys de l'Escola Pia de Diputació el passat 24 de novembre de 2012.


Fa un parell de dies que vaig rescatar aquesta fotografia de l'acte de celebració dels 100 anys de l'Escola Pia de Diputació. D'aquest acte ja fa gairebé dos anys, per això m’agradaria fer-li homenatge amb aquest post i explicar de forma resumida la seva història com a escola arrelada a la nostra ciutat.

Durant la Setmana Tràgica (juliol 1909), es va incendiar l’Escola Pia de Sant Antoni i els seus alumnes quedaren sense aules. Els escolapis llogaren locals a Passeig de Gràcia número 7 i 5 a fi que els nens i joves no perdessin el curs. El que havia de ser temporal es transformà en definitiu. En 1912 es comprà la casa número 277 del carrer de la Diputació i naixia el Col·legi de Nostra Senyora de l’Escola Pia. 

Des d’aleshores aquest centre ha format a nois i noies de la ciutat, evolucionant i creixent fins a consolidar-se com a escola referent a Barcelona.  El centre se situa a una antiga casa de veïns adaptada a la funció escolar i avui en dia ofereix estudis d'Ensenyament Secundari Obligatori (ESO), de Batxillerat en les modalitats d'Arts (Arts Escèniques i Arts Plàstiques) Ciències i Tecnologia i Humanitats i Ciències Socials i Formació Professional.

Per les seves aules han passat personalitats com Sakya Tashi Ling, Superior del Monestir Budista del Garraf, l’escriptor Josep Maria Espinàs, el catedràtic d’Economia Arcadi Oliveres, el Prior de Poblet, Pare Lluc Torcal, o el científic i escolapi Ramon Maria Nogués, per citar-ne alguns.

L’Escola Pia de Diputació i totes les altres escoles de Barcelona tenen un repte cabdal: seguir estant al servei de la societat. El repte d'adaptar-se als canvis profunds del nostre temps mantenint l’objectiu principal: esdevenir un servei perquè els infants, nois i noies i joves de la nostra ciutat tinguin una educació que els permeti assolir l’èxit professional i de vida l’endemà. És per això, que des d’Unió estem i seguirem donant suport a les escoles i treballant d’una manera eficient i creativa que permeti donar resposta als reptes de l'escola del segle XXI.

viernes, 12 de diciembre de 2014

L’INTERIOR D’ILLA ANAÏS NAPOLEÓN

El districte de l’Eixample és un dels més poblats de Barcelona, un districte amb una intensa activitat econòmica, comercial, cultural i turística. És un bon lloc per viure, per la seva centralitat, la seva connectivitat i la seva varietat i qualitat de serveis tant públics com privats. Tot i així, també hem de constatar que és un districte dens, per això cal crear més espais verds i llocs on els veïns es puguin trobar i fer vida de barri. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona fa temps que està duent a terme el projecte de renaturalització del districte a través de la creació de nous espais verds.

Actualment, hi ha 45 interiors d’illa oberts als veïns i a les veïnes i al barri de Fort Pienc se n’inaugurarà un al mes de febrer: el d’Anaïs Napoleón, un interior d’illa que portarà el nom d’aquesta fotògrafa per recordar la seva memòria. Aquest és el 46è del districte de l’Eixample i l’accés estarà al carrer de la Marina, 155.



Divendres passat vaig anar a veure com anaven les obres i aquest espai serà ben singular perquè s’han distribuït els serveis en diverses estances fictícies com si es tractés d’un pis de l’Eixample. A l’entrada del recinte, en el rebedor fictici, s’hi instal·laran diversos plafons explicatius en memòria d’Anaïs Napoleón. Les habitacions seran els tres espais de joc: el sorral, el parc per a infants de 0 a 5 anys i el d’infants de 6 a 12 anys. La cuina es convertirà en l’espai de descans, amb seients i taules, i la pretesa terrassa del pis serà, en la pràctica, una zona per fer activitats a l’aire lliure.



Aquest nou concepte d’interior d’illa és molt positiu ja que s’ha buscat un sistema diferent de disseny, donant singularitat i buscant un paral·lelisme amb la significació de l’Eixample per donar un relat a aquesta actuació urbanística. A més, no tenir tots els interiors d’illa similars fa que la gent pugui conèixer d’altres més llunyans i que alhora hi hagi una identificació més directa dels veïns amb el seu interior d’illa. També volem dotar a aquests espais dels avantatges que ens aporten les noves tecnologies, per tant l’interior d’illa d’Anaïs Napoleón estarà dotat de tecnologies smart, com llums LEDs i xarxa wifi.

Des d’Unió seguim treballant perquè aquest projecte de renaturalització al districte de l’Eixample sigui possible per això ja hem acordat posar en marxa un nou interior d’illa al carrer Còrsega 195-197, que es preveu que s’obrirà al públic a l’estiu de 2015. La proposta contempla desdibuixar el límit marcat per les mitgeres. Així que la urbanització se separarà de les parets creant un coixí i treballant amb la topografia de l’espai, que actualment és molt plana, per a reduir bona part de la visió de l’alçada de les mitgeres i modificar la percepció del límit quadrat que l’envolta. És a dir, es crearà una elevació del terreny en la part del fons de l’interior d’illa. La nova urbanització protegirà les vistes creuades creant un espai més íntim, no tan exposat als veïns tant en una direcció com en l’altra, i utilitzar l’arbrat per fer-ho mantenint l’objectiu general de zona verda tova. El projecte contempla que l’espai sigui un jardí públic majoritàriament verd i drenant, exceptuant els camins que seran de formigó imprès o texturitzat. A més, l’espai comptarà amb dues àrees infantils en una zona amb sorra garbellada: una per a nens menors de 6 anys i una altra per a major de 6 anys. Aquesta darrera amb cordes d’escalada i ponts-cordes.


viernes, 5 de diciembre de 2014

PARLEM SOBRE... EL BARRI DE LA SAGRADA FAMÍLIA

La setmana passada vaig tindre l’oportunitat de conèixer a fons dos projectes de caràcter social i educatiu del barri de la Sagrada Família, un barri que té un dinamisme social molt rellevant, així com una ferma voluntat per construir comunitat.

El primer projecte que vaig poder visitar és el que impulsa l'Institut Municipal d'Educació (IMEB) "Suport a la Lectura " a l’espai de la Fundació Catalunya -la Pedrera a la Sagrada Família, projecte que s'ha treballat amb 5 escoles del barri, de Forpienc i la dreta de l'Eixample que atén a 120 nens i nenes de 8 i 9 anys, a través de professionals i voluntaris.

Inici de la sessió de formació a famílies del projecte de 'Suport a la Lectura' al barri de la Sagrada Família

El segon que vaig conèixer és el
 projecte VINCLES impulsat pel Pla Comunitari Sagrada Família que té l'objectiu de treballar amb persones grans autònomes que viuen o se senten soles per tal d’acompanyar-les en el procés de refer ponts de socialització . Aquest és un projecte potent de prevenció social que treballa amb professionals, voluntaris i entitats del barri, amb col·laboració també d'equipaments públics com la biblioteca, el CAP, el Centre Cívic o el Casal de Gent Gran. A VINCLES es desenvolupa un excel·lent treball grupal i individual que amb un notable èxit ha aconseguit que 14 participants hagin recuperat o enfortit la seva socialització i millorat la seva qualitat de vida.

Finalment, voldria comentar que en els pròxims dies posarem en marxa el grup de treball amb veïns i entitats que debatrà, proposarà i avaluarà mesures que l'Ajuntament liderarà per gestionar la complexitat entorn del temple de la Sagrada Família, icona de ciutat però alhora espai sotmès a molta pressió fruit de l'increment del nombre de visitants que ha tingut els últims anys.

El primer any del meu mandat com a regidor de l'Eixample, vam impulsar un seguit de mesures per gestionar més eficaçment l'espai públic al voltant d’aquest temple que dóna nom al barri, aquestes mesures van tenir efectes beneficiosos , però el nombre de visitants ha anat en augment i podem afirmar que les mesures aplicades ja no donen una resposta eficaç alhora de garantir un espai públic que pugui ser gaudit per visitants però també, i sobretot, pels veïns de l'entorn. És per això, que des de l'Ajuntament tornarem a plantejar noves mesures. Aquestes es treballaran buscant implicació i complicitat tant per part dels representants veïnals com pels representants de la junta constructora de la Sagrada Família, en ambdós casos tenim el compromís de la seva implicació i això és una extraordinària notícia.

Tot plegat podem afirmar que el barri té teixit veïnal i social i voluntat de treballar per vertebrar i enfortir la comunitat, fer barri i afrontar els problemes presents i futurs de forma participada.


martes, 2 de diciembre de 2014

BARCELONA MODEL UNITED NATIONS


 La Barcelona Model United Nations es va celebrar el 27 i 28 de novembre

Aquesta setmana voldria fer un post especial per parlar sobre la Barcelona Model United Nations (BCNMUN), una conferència internacional Model de les Nacions Unides (MUN) que se celebra anualment a la nostra ciutat. La setmana passada, un any més, Barcelona va acollir aquesta trobada amb el suport de la Regidoria d'Educació i Universitats.

Per aquells que no n’hagin sentit a parlar, Barcelona Model United Nations està organitzada per l'Escola Americana de Barcelona (ASB) en coordinació amb altres escoles internacionals a la ciutat i s'esforça per convertir-se en una conferència exemplar en valors i extraordinària en accions.

BCNMUN va tenir la seva sessió inaugural al novembre 2013 a causa de l'impuls d'un recent graduat, Bar Stern, un participant MUN molt pro-actiu, que va convèncer a diversos membres de la Comunitat de l'American School of Barcelona (ASB), especialment el Director de laMUN José Meuse, que aquest projecte era viable.

MUN faculta els estudiants participants, en afinar una gran varietat d'habilitats, incloent-hi la investigació de temes crucials
del món, parlar en públic, debat formal, grups de pressió, convertint-se en defensors de causes, el consens i la creació de xarxes amb els seus parells, per desenvolupar les llavors plantades per les seves experiències.

Aquesta és una excel·lent iniciativa de conscienciació que pretén ser un espai al què la població jove pugui exposar la seva visió en un retratar de la joventut solidària, els seus objectius, activitats, neguits... mitjançant els debats dels problemes reals i actuals en el qual els joves us comprometeu en els valors socials i solidaris per un món més equitatiu, més just on tothom tingui l’oportunitat de desenvolupar-se dignament.

Barcelona té un clar compromís amb la llibertat i la convivència i és avui una ciutat global i oberta al món. A la Carta de Ciutadania, carta de drets i deures aprovada el desembre de 2011, es fa referència a la ciutat com un espai col·lectiu que pertany als seus habitants, els quals tenen el dret a trobar les condicions per desenvolupar el seu projecte personal i la seva realització política, social i ecològica, la qual cosa comporta assumir també els deures de solidaritat. És una nova noció de ciutadania, amb una gran pluralitat de maneres de valorar i d’entendre la vida i la convivència que cal abordar en la seva complexitat. Els ciutadans i les ciutadanes són conscients que, per responsabilitat, han de tornar a la societat el que n’han rebut. Ciutadans i ciutadanes que, entre altres compromisos, com la lluita contra la pobresa, la defensa de la pau, el dret al desenvolupament cultural, l’educació i la igualtat de gènere i d’oportunitats de les persones amb discapacitats, han de crear aliances amb altres ciutadans i ciutadanes, ciutats, pobles i nacions.