sábado, 24 de mayo de 2014

'DEBAT I APRÈN'

Aquesta setmana m'agradaria destacar en el meu bloc un acte que vam organitzar a finals de març, la segona edició del programa educatiu Debat i Aprèn.

L'objectiu d'aquest programa és ajudar a millorar la capacitat de diàleg, promoure la síntesi d'idees, aprendre a parlar en públic o promoure entre l'alumnat participant el respecte per les opinions dels altres mitjançant diferents tallers pràctics. És una iniciativa en la qual van participar 13 centres educatius de Barcelona i té dues parts: la primera és un treball dins de l'aula on els alumnes aprenen a articular un discurs, oratòria i a contraposar arguments. La segona part és una posada en comú de totes les habilitats apreses entre tots els centres que participen en aquest programa, entre d'altres, per treballar el pànic escènic dels alumnes.

Parlar en públic no sempre és fàcil, per això volem dotar de recursos als alumnes dels centres educatius de batxillerat i de formació professional de la ciutat, per a què millorin les seves competències alhora de realitzar aquesta tasca. 
Des d'Unió sempre hem defensat el diàleg i la contraposició respectuosa d'arguments amb un esperit crític i integrador. Debatre sobre valors forma part de l'ADN del nostre partit. És molt gratificant veure com el jovent que puja, a la que se li donen instruments i oportunitats, hi diuen la seva i són capaços de debatre amb passió, amb eloqüència des del respecte i de manera civilitzada.

Finalment, vull destacar el treball meravellós i excel·lent que han fet els docents en col·laboració amb els professionals que han dinamitzat aquests debats.


Enllaços relacionats:
'Debat i Aprèn' a BTV
'Debat i Aprèn' 2013-2014


viernes, 16 de mayo de 2014

XIII JORNADES DEL PECB: L'ACOMPANYAMENT EN EDUCACIÓ, FACTOR D'ÈXIT

Aquesta setmana hem organitzat les XIII Jornades del projecte Educatiu de Ciutat Barcelona. Dilluns i dimarts les Facultats de Filosofia i de Geografia i d'Història de la Universitat de Barcelona han acollit debats, conferencies i testimoniatges de diversos experts en el camp de l’educació. Dilluns al vespre, vaig presentar al psiquiatra Luis Rojas Marcos, de la universitat de Nova York, el qual ens va fer una conferència inicial de les Jornades. 

Durant aquests dos dies s’ha exposat la importància de l'acompanyament educatiu com un element clau per assolir l'èxit educatiu. Una bona orientació i un bon acompanyament educatiu constitueix un dels reptes que no podem defugir. 

Des de l'Ajuntament, treballem per a garantir l'èxit escolar i educatiu de tots els nostres alumnes, i especialment, aquells col·lectius més desafavorits, i així, esdevindrem una ciutat que acompanya i orienta. Aquest acompanyament és el que ens ha de permetre que totes les persones puguin desenvolupar el seu projecte de vida. A més, gràcies a aquest acompanyament, es pot realitzar un diagnòstic i prevenció de les dificultats d'un alumne. També, pot ajudar a generar confiança per prendre decisions autònomament així com ajudar als estudiants en el seu creixement i desenvolupament personal, acadèmic i professional. És per això que les XIII Jornades del PECB tenien aquest tema com a temàtica principal. 

Les Jornades han estat un èxit de participació. S'hi ha realitzat espais de debat en format de taula rodona i uns espais específics de testimoniatges i també han disposat d'un marc específic on s'han presentat diverses experiències, que podeu consultar al web del PECB.

 

viernes, 9 de mayo de 2014

CENT ANYS DE L’ESCOLA DE BOSC DE MONTJUÏC

Ahir va fer 100 anys que va obrir la primera escola municipal a Barcelona, l’escola de Bosc de Montjuïc. Ha passat molt de temps, s’ha obert una avançada xarxa de col·legis des d’aleshores, i Barcelona ha anat evolucionant i millorant per educar els nens i les nenes de la ciutat amb la millor excel·lència possible

L’escola de Bosc de Montjuïc va obrir les seves portes el 8 de maig de 1914 sota la direcció d’Antolí Monroy i la icona de la pedagogia moderna Rosa Sensat. L'aprovació del Pressupost Extraordinari de l'any 1908 per part de l'Ajuntament de Barcelona demostra que alguns dels polítics de l'època estaven realment preocupats per l'educació, de manera que es proposaven la creació de grups escolars nous, en els quals s'experimentarien noves metodologies, com la coeducació i la introducció de la llengua catalana, i l’escola de Bosc de Montjuïc n’és un exemple. El centre va esdevenir com la primera escola municipal de la ciutat i la primera escola mixta a la capital catalana, convertint-se així en pionera pels seus mètodes pedagògics. També va ser el primer centre educatiu públic de l’Ajuntament que emprà el català com a mètode d’escolarització.

Situada a la muntanya de Montjuïc, a l’aire lliure, era l’escola perfecta per als fills de treballadors de les fàbriques de tota la ciutat que tenien problemes respiratoris i que, a la muntanya , podien rebre una educació sempre en contacte amb la natura i gaudir d’un entorn més saludable, sense la contaminació de la ciutat. En aquesta línia, al llarg de la seva història, un dels trets més destacats d’aquesta escola és el seu compromís en educar als nens i les nenes amb valors basats en una educació en contacte amb la natura, la igualtat i la solidaritat.



A l’escola del Bosc la van seguir l’escola del Mar (1922), l'escola del Parc del Guinardó (1923) i l’escola de la Salut (1926). Aquestes escoles a l’aire lliure, gràcies al seu caràcter innovador i a la seva qualitat, són les que millor representen l'avantguarda educativa de l'ensenyament públic a Barcelona, fins a la República quasi en solitari i, a partir d'aleshores, al costat dels grups escolars del Patronat.

Per això, és un honor poder celebrar l’aniversari d’aquest centre que fins al 17 de maig organitzarà diferents actes, iniciatives i activitats per celebrar el seu centenari. 

En l'actualitat, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya col·laborem conjuntament per superar tots els obstacles i treballar plegats en favor de l’èxit educatiu. Tenim un instrument, el Consorci d'Educació de Barcelona, que permet que la Capital de Catalunya sigui, també i especialment en l'àmbit educatiu, la punta de llança de la nostra nació

Patis escolars oberts als barris, reforç de la lectura dels nens i nenes i del lideratge tecnològic del professorat, millora de les habilitats d'expressió oral i de debatre dels nois i noies amb el programa Debat i aprèn ... tot aquest impuls obeeix a un Projecte Educatiu de Ciutat que anem bastint i desenvolupant. Des d’Unió estem compromesos amb l’educació, des de les escoles bressol, fins a l'educació universitària i superior, sense oblidar la Formació Professional. 

Per tot això, ahir vam celebrar el centenari d’aquesta escola i la qualitat educativa que representa. La meva més gran felicitació sobretot als hereus i hereves del centre, i a totes aquelles persones que han fet possible aquest projecte educatiu, i per la tasca que s’està fent per vincular escoles i barris per crear comunitat.

viernes, 2 de mayo de 2014

FESTA MAJOR DE LA SAGRADA FAMÍLIA, MÉS SOLIDÀRIA QUE MAI

Aquesta setmana vull dedicar unes línies del meu bloc per parlar sobre la Festa Major de la Sagrada Família.

Com cada any per aquestes dates, el barri de la Sagrada Família s’omple de color i gresca per celebrar la seva Festa Major. Enguany, però, un dels trets característics és la Festa Major Solidària, amb iniciatives paral·leles per recaptar fons per a l’Associació Can Roger, formada per set entitats del barri, i que té per objectiu ajudar els veïns i veïnes que avui més ho necessiten. Aprofitant la bona sintonia entre diverses entitats del barri i la cessió del solar per part de l’Ajuntament dins el projecte “Pla Buits”, l'Associació Can Roger desenvolupa horts urbans, un menjador social i un espai de reforç educatiu, entre altres iniciatives, i aposta per enfortir la comunitat i fer barri. Per tant, la Festa Major es consolida un any més com una festa viva, amb moltes activitats per gaudir amb els més grans i petits, però també es reafirma per ajudar a construir un món millor.

A banda, com cada any, els actes populars també tindran protagonisme, ja que són el segell característic de la Festa Major. Castellers, tabalers, genganters.... ens demostren que és possible disposar d'una xarxa de cultura popular de les més complertes de la nostra ciutat, gràcies a l’esforç de totes les persones que lluiten dia a dia per fer possible la celebració de les nostres tradicions.

Enguany, la diada castellera, que se celebrarà aquest diumenge dia 4, compta amb les colles convidades Minyons de Terrassa i Xics de Granollers i en la cercavila gegantera, que també es farà diumenge, es podrà gaudir dels gegants, gegantins i capgrossos de les colles Sagrada Família, l’Ocellaire de l’Eixample, la Crespinella (coordinadora de Barcelona), Alella, Sant Boi del Llobregat, Montmeló, Argelés Sur Mer (Catalunya Nord) i Poble Nou. Un any més, també hi haurà fires i diversos espectacles i tallers organitzats pel comerç, els artesans i els brocanters del barri.

Així que aquest cap de setmana, tot i que la Festa Major ja acaba, sortiu al carrer i gaudiu amb civisme d’aquest ventall tan extens de propostes. I sobretot, agrair l’esforç i la il·lusió de totes les entitats i persones que, any rere any, ens permeten gaudir d’una Festa Major en el barri de la Sagrada Família.