martes, 24 de febrero de 2015

6 NOUS PROJECTES PROOF OF CONCEPT PER CATALUNYA EN LA SEGONA CONVOCATÒRIA DEL 2014

Fa unes setmanes era notícia que, en la segona convocatòria del 2014, el Consell Europeu de Recerca (ERC en les sigles en anglès) concedia sis nous projectes Proof of Concept (PoC) a Catalunya. Hem tornat a demostrar l’excel·lència del nostre sistema de recerca, ja que aquestes distincions se sumen a les cinc que van obtenir els investigadors del sistema català de recerca durant la primera convocatòria. Així, en el balanç total de la convocatòria 2014, 11 dels 14 PoC rebuts per l’Estat espanyol corresponen a Catalunya.
Catalunya ha passat d’obtenir el 4% al 9% dels ajuts en les quatre convocatòries PoC des de la seva creació. L’augment de la competitivitat de Catalunya és un èxit en un context en què altres sistemes de recerca rellevants, com ara el dels Països Baixos, han perdut pes passant d’obtenir el 23% al 13% dels ajuts. D’altra banda, gràcies a l’aportació de Catalunya, l’Estat espanyol ha multiplicat per quatre els ajuts per població obtinguts en les diferents edicions del PoC (2011-2014).

Els Proof of Concept atorguen fins a 150.000 euros per projecte durant un any per tal que els investigadors acostin la seva recerca al mercat, el que representa un important pas cap a la transferència de coneixement al sector productiu. El finançament permet disposar d’uns recursos addicionals per posar en pràctica el potencial innovador i comercial de les idees generades durant investigacions que prèviament ja han estat distingides per l’ERC. Es completa així tot el procés des del laboratori fins al mercat.

La Regidoria d’Educació i Universitats se suma a aquesta context i també fa una aposta clara i forta per la recerca científica, amb el pla de foment de les vocacions científiques que ha donat subvencions a les universitats i parcs científics de la ciutat (el Parc Científic de Barcelona – PCB, el PRBB – Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, les universitats UPF, UAB, UB, UPC, URL, UOC). La finalitat d’aquests ajuts és col·laborar amb les universitats en la promoció de les vocacions científiques i pretén contribuir a incrementar aquestes vocacions per tal que els estudiants d’ESO, batxillerat i cicles formatius tinguin la disposició o desig d’exercir una professió o d’estudiar un grau en aquests àmbits. Alhora es vol aportar elements que puguin ser considerats atractius per la comunitat educativa (docents, pares, etc.) i altres agents participants en el procés de decisió dels alumnes cap als àmbits científics i tecnològics. La disminució del nombre d’estudiants en la branca científic-tecnològica ja és un fet en les matriculacions d’estudis universitaris, i es vol incidir en l’etapa de secundària, en particular de 3r i 4t d’ESO i 1r i 2n de Batxillerat.

No hay comentarios: