viernes, 11 de abril de 2014

APOSTEM PER LA FORMACIÓ PROFESSIONAL, L’ELEMENT CLAU DEL FUTUR

Mitjançant la Fundació BCNFP, hem elaborat l'Anuari de la Formació Professional a Barcelona 2013, que vam presentar el passat dimarts dia 25 de març, al Palau Macaya, amb el títol: Mercat de Treball i Formació Professional. Aquest anuari s'ha editat amb la col·laboració de diverses institucions, i analitza la situació del mercat de treball i planteja els reptes de futur d'aquest sector educatiu.

Arran de les dades obtingudes amb aquest estudi hem pogut constatar que la formació professional ha crescut un 40% en els darrers deu anys i que des del 2007 supera el batxillerat en nombre d’alumnes. L’FP ha deixat de ser la segona via dels estudis postobligatoris i s’ha convertit en tota una realitat de la inserció laboral, amb un 40% dels titulats treballant. 

A través de l’estudi que ofereix l’anuari també hem pogut veure que les titulacions amb més percentatge d’inserció efectiva al mercat de treball el curs 2012-2013 han estat les d'agraris, indústries alimentàries i energia i aigua. En canvi, les més demandades pels estudiants estan encapçalades per la sanitat, la imatge i so i els serveis socioculturals.

Crec que és un luxe poder comptar amb aquestes dades per reflexionar i analitzar el panorama actual. L’única manera de sortir de la crisi és aconseguir una economia diversificada i un canvi de mentalitat dels empresaris. Per tant, se’ns planteja un gran repte: implicar encara més les empreses en l’FP Dual, és a dir, augmentar el compromís de l’empresa en l’educació per a la inserció laboral. Hem d’aconseguir estimular a les empreses i que prenguin consciencia que l’FP és un model d’èxit i de confiança, ja que si aquesta estratègia de l’FP Dual no se'n surt, tindrem un problema com a país, que no ens permetrà créixer amb els indicadors i la força que l'economia ens requerirà en els propers anys. 

Des d'Unió treballem per caminar junts perquè aquest repte esdevingui un èxit. Anem per bon camí, les dades ho indiquen, però hem d’aconseguir que l’impuls sigui major. Tenim una FP que està preparada per fer el salt que necessita, i amb l’ajuda de tots es pot fer possible. 


No hay comentarios: