lunes, 22 de marzo de 2010

ALFABETITZACIÓ DIGITAL A BARCELONA

Fa unes setmanes, l'Ajuntament de Barcelona va desenvolupar un acord subscrit per unanimitat per tots els grups del Consistori per desenvolupar un Pla d'Alfabetització Digital a la nostra ciutat, inciciativa que va proposar ERC. En la meva intervenció vaig mostrar la meva decepció pel pla presentat pel Govern (l'adjunto)
Considero que la nostra ciutat ha de desenvolupar una estratègia respecte aquesta temàtica, discrepo respecte com l'ha volgut aplicar el govern de la ciutat, el govern de la ciutat planteja aquest repte, agrupant un seguit d'accions (básicament de formació) que s'estaven desenvolupant ja a la nostra ciutat i incrementarles, apostar per oferir cursos d'iofimàtica per a treballadors i aturats, desenvolupar cursos per a gent gran i algunes accions més que pretenen cobrir uns 70.000 usuaris, amb un pressuipost total de 3,1 Md'€ entre ajuntament i un parell d'entitats bancàries, alhora que es preten facilitar l'accés a la certificació digital Idcat impulsada per la Generalitat de Catalunya.
Parteixo de la base de la importancia estratègica de disposar d'un Pla d'alfabetització digital que ha de tenir uns motors claus, que començaria amb una diagnosi seriosa del nostre nivell actual de coneixement de les TIc, el perfil de l'usuari habitual i el del que no ho és, la situció de les infraestructures de telecomunicacions a la nostra ciutat i l'accés de la població actual a aquestes, l'estudi en profunditat de les necessitats del nostre mercat laboral respecte a l'us de les TIC, l'anàlisi de la fractura digital a la nostra ciutat.
Aquest pla hauria de comptar amb alguns punts prioritaris:
Primer l'estructura ja existent d'oferta formativa, afegint la xarxa d'educació de servei públic (tant la de titularitat pública , com concertada), escoles de primària i secundària , Instituts, escoles d'adults i centres de formació professional, biblioteques, Centres cívics, casals de gent gran etc... Aquest hauria de ser el motor social per desenvolupar aquesta cultura digital.
Segon disposar d'unes infraestructures de telecomunicacions que cobreixin tot el territòri de forma ràpida i amb capacitat, la connectivitat és la clau per accedir a les TIC.
Tercer una certificació digital homologada a tota la UE que homologui laboralment com a usuari de TIC en el món del treball, elloc d'apostar per la certificació que impulsa la Generalitat de Catalunya per als seus treballadors hauriem d'apostar per la certificació europea ECDL desde la educació postobligatòria.
Quart la col·laboració interinstitucional i amb la implicació de totes les àrees de Govern de la ciutat per tal d'esdevenir un pla estratègic que aprofiti totes les sinergies de l'ajuntament i la resta d'administracions, amb els seus recursos, un segell, una marca que sigui transversal
Cinquè definició d'objectius finals i anuals, qualitatius i quantitatius a aconseguir.
Sisè, suport a l'economia productiva tant a la poc intensiva en coneixement, com a la intensiva en coneixement, treball conjunt amb gremis, col·legis professionals, associacions i Agents socials i econòmics, estimulant i dotant de recursos per adaptar-se a les TIC de foma efectiva.

Finalment penso que un Pla d'alfabetització ha de ser un compromís de tots amb uns objectius clars i assolibles, tant en l'ambit educatiu, econòmic i social. Que compti amb la implicació de tothom institucions, ciutadania i societat civil. Un Pla d'aquestes característiques és un objectiu prioritari de ciutat i no un pla per fer una nota de premsa



Us afegeixo uns links per coneixer més sobre el tema:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Alfabetització_digital

http://www.educaweb.com/esp/servicios/monografico/alfabetizacion/

No hay comentarios: