martes, 12 de mayo de 2015

L’ESCOLA PIA DE SANT ANTONI, 200 ANYS FENT CIUTAT I PAÍS


La setmana passada, vaig tenir l’honor de portar al Plenari i defensar pel govern municipal i pel grup municipal de Convergència i Unió l’atorgament de la medalla d’Or al mèrit Cívic a Les Escoles Pies de Catalunya pels seus dos-cents anys de valuosa tasca pedagògica i servei a la nostra ciutat. Per molt anys!

Enguany es commemora el bicentenari (200 anys) de l’arribada a Barcelona d’aquella Escola Pia que Josep de Calassanci inicià a la tardor de 1597, a la ciutat de Roma, convertida en Ordre religiós l’any 1617 pel Papa Pau V.

L’Escola Pia ha anat arrelant a Barcelona: Sant Antoni (1815), Barcelona Calassanci (1893), Sarrià (1894) i Barcelona Balmes (1899), Nostra Senyora (1909); i darrerament, Luz Casanova (des del curs 2008-2009 ).

L’Escola Pia de Sant Antoni va venir a Barcelona perquè l’Ajuntament de llavors li ho va demanar. Per atendre a uns alumnes que necessitaven d’aquesta vocació de servei i bon fer. La tasca ha estat excel·lent i avui és tot un referent.

Des de l’Ajuntament de Barcelona hi estem col·laborant des de l’àmbit de la formació professional, desenvolupant conjuntament Programes de Formació i Inserció: cursos post-obligatoris adreçats als nois i noies que finalitzen l'etapa de l'ensenyament secundari obligatori sense haver obtingut el títol de graduat/ada en educació secundària obligatòria (ESO).

Tot i que els resultats d’èxit escolar a la ciutat són superiors a la resta de Catalunya, encara hi ha un grapat de nois i noies que troben en aquests recursos una mà per evitar la marginalitat.

També destaca per la formació professional i ocupacional amb uns resultats excel·lents.

Des de l’Ajuntament també hi estem col·laborant des del territori. I no des d’un districte sinó, en realitat, de tots els districtes de la ciutat, principalment Ciutat Vella, Eixample i Sants-Montjuïc.

Les Escoles Pies de Barcelona ja formen part de l’ADN d’aquesta ciutat educadora que, com sabeu, va evolucionant cap a una ciutat orientadora i que acompanya, que es va plasmar en un acord que vam signar fa uns mesos conjuntament amb la Fundació d’Escoles Cristianes, entre d’altres entitats.

Considerem una excel·lent idea glosar aquests dos-cents anys d’història en un seguit de conferències, sota el títol: “L’Escola Pia de Sant Antoni, 200 anys fent ciutat i país”, que es veuran immortalitzades en un llibre que des de l’Ajuntament ajudem a que pugui veure la llum.

No hay comentarios: