Del 24 al 28 de novembre de l’any passat (2014) van tenir lloc les eleccions dels Consells Escolars dels centres docents públics, les escoles bressol municipals i llars d’infants públiques de la ciutat de Barcelona. Des del Consell Escolar Municipal de Barcelona hem elaborat un informe sobre les eleccions i m’agradaria fer-vos un resum i donar a conèixer les dades d’aquest informe.
Els Consells Escolar són els òrgans que representen la comunitat educativa de la ciutat i afavoreixen la participació ciutadana en l’àmbit de l’educatiu. D’aquesta manera, Barcelona es constitueix en una ciutat educadora amb un compromís molt directe amb l’educació. I més si tenim en compte que una ciutat educadora és una ciutat que inclou.
Els membres dels Consells Escolars dels centres docents són elegits per un període de quatre anys i es renoven per meitats cada dos anys. Hi estan representats tots els sectors que conformen la comunitat educativa: mestres, pares i mares, personal no docent, ajuntament i alumnes (aquests darrers només als centres de secundària).
Les passades eleccions es van fer als consells escolars de centres docents públics (Primària, Secundària, Instituts-Escola, Adults, Educació Especial i Altres Ensenyaments), de centres docents privats concertats (Primària, Primària/Secundària, Secundària i Educació Especial) i de les escoles bressol municipals i llars d’infants públiques de la ciutat de Barcelona.
Aquest informe del Consell Escolar Municipal destaca que les escoles bressol i les llars d’infant han participat quasi en la seva totalitat, amb un 99 dels 100 centres que hi ha a Barcelona. Els centres docents públics les segueixen amb un 87 per cent i en tercer lloc els centres privats i concertats amb un 78 per cent.
Pel que fa a la participació de la comunitat educativa, als centres públics ha estat d’un 26 per cent del cens amb una participació del 87 per cent per als docents, un 40 per cent per l’alumnat i un 13 per cent pel sector de pares i mares. Als centres privats concertats la participació ha estat una mica més baixa, amb un 21 per cent del cens. Els docents han participat amb un percentatge del 65 per cent, l’alumnat amb un dels 66 per cent i el sector de pares i mares amb un 5 per cent.
L’èxit el tornem a tenir en les escoles bressol municipals i les llars d’infants públiques amb una participació del 95 per cent del cens en els docents i el 34 per cent del cens en pares i mares.
Es constata la necessitat d’avançar en la vinculació de la família i l’escola i de promoure el treball de la comunitat educativa en una mateixa direcció amb la mirada posada en l’èxit educatiu i la inclusió de tothom.
Aquestes són les primeres eleccions que es realitzen en el marc de la LOMCE, llei que modifica sustancialment el caràcter dels consells escolars que deixen de ser òrgans de govern dels centres per ser òrgans consultius amb una disminució de competències, fet que pot haver influït en la motivació de la participació en alguns sectors.
Trobareu més informació al web del Consell Escolar Municipal de Barcelona. També podeu descarregar-vos l’informe aquí.
No hay comentarios:
Publicar un comentario