lunes, 30 de junio de 2014

PROMOVEM L'ART ALS INTERIORS D'ILLA I ELS PATIS DE CENTRES ESCOLARS DE L'EIXAMPLE

                            Propostes dels alumnes de l'escola Massana Centre d'Art i Disseny
Aquesta setmana m'agradaria començar la publicació comentant aquest tros de mosaic de ceràmica vitrificada de 106 m2 que es troba als Jardins de Clotilde Cerdà. L'obra d'art és el resultat del treball que han fet els alumnes de primer curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Arts aplicades al Mur de l'Escola Massana. Com aquest hi ha 4 projectes més a altres jardins, interiors d'illa i patis de centres escolars de l'Eixample.

Aquesta iniciativa l'hem impulsat des del Districte de l’Eixample i l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) i hem signat acords de col·laboració amb l’Escola Massana per tal que l’alumnat del centre dissenyi i, en la majoria de casos, instal·li creacions artístiques en els espais triats. A part dels Jardins de Clotilde Cerdà, de moment, també desenvoluparem creacions artístiques als Jardins d’Ermessenda de Carcassona i els Jardins de Cèsar Martinell, a més dels Patis Escolars oberts al barri de l’escola Carlit i de l’institut Fort Pius.

Hem volgut actuar en Patis Escolars oberts al barri perquè creiem que és una manera de posar en contacte l’alumnat amb l’art, cosa que és molt important pel desenvolupament dels infants. El fet d’actuar en interiors d’illa és perquè aquest són espais de referència social i veïnal del districte amb molt d’ús i, d’aquesta manera, també es contribueix a dotar-los de més caràcter.

Amb aquest projecte, tenim com a voluntat poder crear en un futur rutes d’artistes emergents provinents d’una escola de referència com és Massana per tal de donar a conèixer el seu talent. La idea és que cada any es desenvolupin dos nous projectes a interiors d’illa i dos a patis de centres educatius.


Més informació:

sábado, 14 de junio de 2014

BARCELONA, UNA GRAN CIUTAT PER A ESTUDIAR I GAUDIR

Barcelona és una ciutat acollidora, emprenedora i cosmopolita, amb un ric llegat històric i cultural i amb una excel·lent qualitat de vida i que, a més, treballa per convertir-se en un referent d'innovació mundial. En els últims anys, Barcelona ha apostat per la innovació, el desenvolupament tecnològic i científic, el disseny i la qualitat dels serveis per a crear tot un segell d'identitat. Ha esdevingut com la primera smart city de l'Estat Espanyol i la quarta d'Europa convertitnt-se en un referent. També és reconeguda com el principal hub d'innovació al sud d'Europa i disposa d'una àmplia oferta universitària i de centres de recerca.  D'aquesta manera és la seu d’algunes de les millors universitats del món segons diversos rànquings, i ha estat distingida com un important centre d’investigació i de negocis. No és d'extranyar que per tot això Barcelona sigui una de les ciutats predilectes per als estrangers per venir a estudiar i a investigar.

Per aquest motiu, la ciutat catalana vol esdevenir un nus principal a la xarxa de centres universitaris i de recerca i innovació internacional, un punt de trobada entre els diversos sabers però també dels estudiants i emprenedors d’arreu del món que puguin desenvolupar-los. Volem aprofitar les possibilitats comunicatives que obre la tecnologia per donar a conèixer el nostre destacat ventall de programes formatius d’alt nivell, els nostres programes de recerca i la gran oferta cultural i de lleure que la ciutat engloba.

És per això, que per potenciar tots aquests aspectes, des de l'Ajuntament de Barcelona hem posat a disposició dels estudiants estrangers dues webs per acollir i fer més fàcil la seva estada a la ciutat.

Per una banda tenim el portal Barcelona Ciutat Universitària i de Recerca una web on els estudiants estrangers poden informar-se sobre totes les possibilitats d'estudis, investigació i lleure que ofereix la ciutat.

I per l'altra, està la plataforma Barcelona Summer University que ofereix cursos d'estiu als estudiants estrangers per aproximar-los una mica més a la ciutat i que facin el primer contacte amb les universitats.

Amb totes aquestes mesures seguim avançant i treballant per a fer crèixer el reconeixement de Barcelona internacionalment i enriquir el sistema universitàri i de recerca que ofereix la ciutat.

miércoles, 4 de junio de 2014

GENEREM VOCACIONS CIENTÍFIQUES

Barcelona i la seva àrea metropolitana té infraestructures de ciència molt rellevants. La producció científica, la recerca i els investigadors que treballen a la nostra ciutat són dels millors del món. En molts pocs anys, els últims 15 aproximadament i gràcies a la bona tasca del Conseller Mas-Colell, Catalunya i Barcelona han esdevingut un dels pols de recerca científica més importants d'Europa i aquest èxit es tradueix en projectes molt destacats com l'ICFO, PRBB, PCB, el superordinador Mare Nostrum, IRB, entre d'altres que ens posicionen al món en recerca biomèdica, fotònica, supercomputació, energia, etcètera

És en aquest entorn tan dinàmic que volem situar la ciutat en tots els àmbits socials, també a l'escola, és per això, que estem treballant per articular una estratègia conjunta amb centres de recerca, universitats, comunitat educativa i administracions per generar vocacions científiques des de l'educació primària.


Amb aquest objectiu, l
’Institut Municipal d'Educació (IMEB), juntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), aquest curs hem engegat el programa Petits Talents Científics amb l’objectiu de facilitar l’aprenentatge de les ciències experimentals als alumnes de cicle mitjà i superior de primària. Per aconseguir-ho, proposem que es faci a partir l’observació dels fenòmens i de les preguntes que fa l’alumnat. Creiem que la ciència serveix per explicar el món que ens envolta i que els nens i nenes estan en una etapa on la curiositat per tot el que és científic és molt present en les seves vides i en poden aprendre molt al respecte.

El passat dimarts dia 27 vam celebrar l'encontre de Petits Talents Científics i va ser tot un èxit. Volem seguir apostant per aquesta iniciativa i continuar amb aquest projecte el curs que ve (2014-2015). Per això, ja s’han programat dos seminaris com els que han pogut fer les i els mestres que han participat aquest any. A més, i com a novetat pel curs que ve, també s’estendrà la proposta al cicle inicial d’educació primària i a educació infantil per facilitar que els centres educatius utilitzin una metodologia d’aprenentatge semblant amb tot el seu alumnat.

Finalment, m'agradaria agrair als i les mestres l’interès que han mostrat per aquest programa i l’acompanyament que han donat a l'alumnat, l’entusiasme i les ganes que de ben segur els han encomanat. També agrair a CosmoCaixa l’acollida i el suport que ens ha donat per organitzar aquest Encontre d’escoles interessades per la ciència. I per acabar, no podrien faltar les meves més grans felicitacions als alumnes que han participat en l'elaboració dels experiments que de ben segur han fet amb molt d'esforç i entusiasme.

Enllaços relacionats