lunes, 31 de marzo de 2014

AL COSTAT DELS ALUMNES PER PROMOURE LA CIÈNCIA


Fa un parell de setmanes vaig assistir a una de les activitats que hem programat per l’11a Setmana del Cervell, un període on un total de 700 alumnes de 18 instituts de la ciutat participen en tot un seguit d’activitats a prestigiosos centres de recerca. 

L’activitat que vaig presenciar es va desenvolupar el passat dimecres dia 19 de març, quan un grup d’alumnes de batxillerat van anar a visitar l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona i van poder veure com treballen els investigadors per trobar remeis a malalties del cervell. Els joves a més de veure les instal·lacions també van poder observar els efectes dels tractaments experimentals en els ratolins dins la sala de ressonàncies magnètiques i van escoltar una xerrada sobre l’ictus, una malaltia que ja és la primera causa de mort a Catalunya i provoca nombrosos casos de discapacitat. 

Amb aquesta iniciativa volem introduir els més joves en el món de la ciència, despertar en ells vocacions científiques i endinsar-los en el món científic fora de les aules. Per molt d’ells és una oportunitat per conèixer i veure directament com treballen els investigadors i així ajudar-los en el seu treball escolar i la seva vocació. S’ha d’incrementar l’interès per aquesta matèria perquè necessitem bons científics i per això cal que des de molt joves els nois i noies estiguin en contacte amb la ciència. 

Finalment, m’agradaria posar de manifest que Barcelona està ben posicionada en l'àmbit de la recerca a escala mundial, tenim centres molt potents. Cal però, que aquest èxit, aconseguit en molts pocs anys essencialment a finals dels anys 90 gràcies a l'acció del conseller Mas-Colell, arribi a tota la nostra societat. Començant per l'educació, des de l'ajuntament de Barcelona estem desenvolupant una estratègia compartida per diferents institucions per començar a difondre la ciència i estimular les vocacions científiques en les escoles i els instituts, no només en els alumnes, sinó també amb els docents.

Com per exemple amb els programes, “Petits talents científics”, les activitats del PAE , l'EscoLab, entre d'altres. Aquestes iniciatives aparquen les diverses etapes educatives i van arribar a més de 100.000 usuaris el passat 2013.

Cal un compromís de totes les institucions i administracions per aconseguir créixer en vocacions científiques a la nostra ciutat i al nostre país.



No hay comentarios: